Veleposlanik Rumunjske Cosmin Dinescu posjetio Koprivničko-križevačku županiju

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal sa suradnicima primili su rumunjskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj  Cosmina-Georgea Dinescua, zamjenika veleposlanika Rumunjske Floriana Antohia i konzula Veleposlanstva Rumunjske Bogdana Brinzeia.
Na sastanku održanom u prostorijama Županije 30. listopada prisustvovao je i predstavnik romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Franjo Horvat.
Župan Koren upoznao je goste iz Rumunjske s geografskim i prometnim položajem te strukturom i gospodarskim potencijalima Županije. Napomenuo je kako Rumunjska ostvaruje značajan suficit u trgovinskoj razmjeni s Hrvatskom te da je izvoz roba i usluga iz Rumunjske u Hrvatsku gotovo dvostruko veći od izvoza roba i usluga iz Hrvatske. Unatoč tome Županija ima veliki doprinos glede prehrambene i farmaceutske industrije, a posebno je važan njezin značaj u proizvodnji plina. Prema njegovim riječima, u Županiji se proizvodi oko 60 posto od ukupne proizvodnje plina u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanik Dinescu zahvalio se na gostoprimstvu te napomenuo kako je ulaskom Hrvatske u EU porastao interes rumunjskih ulagača, ali je taj potencijal znatno veći od dosadašnje suradnje. Između ostaloga,  jedna od mogućnosti suradnje sa Koprivničko-križevačkom županijom je vezana uz segment kulture i obrazovanja odnosno promocija i očuvanje rumunjskog odnosno bajaškog jezika.

Na sastanku je pokrenuta i inicijativa za razvijanjem regionalne suradnje na gospodarskom i kulturnom planu, te su dogovorene aktivnosti koje će se realizirati početkom sljedeće godine.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.