Veleposlanik Kraljevine Belgije Nicolaas Buyck u nastupnom posjetu Županiji – sa županom razgovarao o investicijama i mogućnostima suradnje

Jučer, 8. ožujka, u nastupnom posjetu Županijskoj upravi boravio je veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Nicolaas Roger R. Buyck, s kojim su u pratnji bili savjetnik za izvoz i investicije Antonio Garcia te politički ataše Helene Kazalicki Blary. Veleposlanika i suradnike dočekali su župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te viša referentica za međunarodne odnose Marinela Ćurčić.

Župan Koren izrazio je zadovoljstvo posjetom veleposlanika Buycka te mu je predstavio županijski teritorijalni ustroj, demografska i gospodarska kretanja te prirodne i kulturne posebnosti ovog prostora. Veleposlanika je posebno zanimala tema investicija te mu je župan pojasnio kako je Županija trenutno prostor najvećih investicija u infrastrukturi na razini cijele države, koje su vrijedne preko 700 milijuna eura. Najznačajnija među njima je 400 milijuna eura vrijedna izgradnja željezničke pruge Križevci – mađarska granica, što je najveća hrvatska investicija koja se financira iz EU fondova, a spomenuo je i projekte aglomeracija, brze ceste te Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Dodavši kako je temeljna zadaća županija ulaganje u obrazovanje, župan je veleposlaniku predstavio i kapitalne projekte izgradnje pet školskih sportskih dvorana u općinama te županijskog Centra kompetentnosti, što je zajedno vrijedno oko 125 milijuna kuna.

Ravnateljica Birčić, kao regionalni koordinator za područje županije, osvrnula se na djelovanje PORA-e, koja je posljednjih godina pripremila i provela više od 300 projekata vrijednih 150 milijuna eura.

Veleposlanik je županu zahvalio na ugodnom i informativnom susretu te su razmijenili prigodne poklone, uz obećanje o novim susretima na kojima će biti prilike za daljnji razvoj međusobne suradnje.

Nakon sastanka u organizaciji Francuskog kruga Koprivnice i Muzeja grada Koprivnice otvorena je izložba „Tour de la Belgique en BD/Putovanje Belgijom kroz strip“, koja je realizirana uz potporu belgijskog veleposlanstva, a uz veleposlanika Buycka, prisustvovao joj je i zamjenik Ljubić. Izložba je otvorena do 29. ožujka uz besplatan ulaz i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

 

Služba ureda župana

Fotografije: KKŽ i Muzej grada KC