Vatrogasna taktičko-pokazna vježba ”Starigrad 2019.”

U četvrtak, 6. lipnja na prostoru školsko-sportskog igrališta Područne škole ”Starigrad” održana je vatrogasna taktično pokazna vježba u kojoj su sudjelovali JVP Grada Koprivnice, DVD Starigrad, DVD Koprivnica, DVD Štaglinec, DVD Jagnjedovec, Županijski centar 112 Koprivnica, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije i policijski službenici PP Koprivnica.

U ime Županije vježbi je prisustvovao referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, kao i predstavnici Grada Koprivnice, vatrogasaca, uključenih ustanova, učenici i zaposlenici Područne škole, mještani te članovi DVD-a Starigrad.

Svrha vježbe bila je provjera djelovanja cjelovitog sustava uzbunjivanja, djelovanja u slučaju ugroženosti ljudskih života, provjera efikasnosti sredstava opreme i uvježbanosti ljudstva pri gašenju požara, tehničkih udesa i sličnih nesreća te otklanjanje mogućih šteta nastalih događajem. Cilj vježbe bio je potvrditi organiziranost, opremljenost i stručnu osposobljenost svih sudionika na intervenciji pretpostavljenog događaja te liniju zapovijedanja i vođenja intervencije.

Taktička pretpostavka vježbe bila je da je došlo do izlijetanja i višestrukog prevrtanja osobnog vozila u kojem su dvije povrijeđene osobe ostale zarobljene i prikliještene. Tijekom prevrtanja i trenja vozila došlo je do iskrenja uslijed čega se zapalilo nisko raslinje i spremnik s lož uljem.
Tijekom vježbe nazočni su vidjeli upotrebu hidrauličnih škara, spašavanje i zbrinjavanje povrijeđenih osoba iz smrskanog automobila, pružanje hitne medicinske pomoći povrijeđenima te  prijevoz povrijeđenih vozilom hitne medicinske pomoći, gašenje spremnika lož ulja srednje teškom pjenom, gašenje niskog raslinja vodom, osiguravanje objekta zaštitnim mlazom i postavljanje B tlačne cijevi od hidranta do razdjelnice za opskrbu navalnog vozila.

Vježbu je vodio i njome zapovijedao zapovjednik VZG-a Koprivnice Hrvoje Blažeković, koji je istu i osmislio, a po vježbe, predao je prijavak zamjenici gradonačelnika Koprivnice i načelnici Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice Kseniji Ostriž, koja je potom izvršila smotru.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Krešimir Juratović