Vaša Europa, vaš glas 2014. – susret srednjoškolaca Europe u organzaciji Ekonomskog i socijalnog odboru EU u Bruxellesu

Vaša Europa, vaš glas 2014. – susret srednjoškolaca Europe u organizaciji Ekonomskog i socijalnog odboru EU u Bruxellesu, od 26. do 28. Ožujka 2014.

Po prvi put od pridruživanja, Hrvatsku je predstavlja ekipa iz koprivničke Srednje škole (Kovačić, Srša, Šajatović, 3. raz farmaceuti) među 84 učenika iz 28 europskih zemalja, koji su bili u pratnji svojih 30tak nastavnika. Ove godine učenici su imali zadatak raspraviti i razmijeniti mišljenja o 14 inicijativa za bolju Europu, poredati ih po svojim prioritetima, imajući u vidu predstojeće europske parlamentarne izbore.

Prva je večer protekla u opuštenom druženju i upoznavanju uz dobro razrađene i pripremljene igrice i kvizove. Učenici su bili pomiješani, a svi u kojima su sudjelovali naši učenici bili su među prvima, i s najboljim rezultatima. Već tada nam se pridružila i jedna od naših hrvatskih predstavnika u EESCu, gđa Lidija Pavić Rogošić.

Radni 27. ožujka u prijepodnevnome dijelu protekao je u društvu predsjedavajuće gđe Jane Morrice, te visokih predstavnika u Odboru gosp. Di Salve i Reutera. Nakon kratkih aktivnosti zagrijavanja za debatu, učenici su u grupama razmatrali 14 pripremljenih inicijativa i predstavljali ih ostalim grupama i nastavnicima. Za to vrijeme, nastavnici su se spontano organizirali i razmijenili informacije o svojim školama, državama iz kojih dolaze, obrazovnim sustavima i trenutnim trendovima. Poslije podne u glavnoj sali prišlo se izjašnjavanju, pregovaranju, vrlo živahnoj raspravi o prioritetima Europe i konačnom glasovanju o inicijativama.

Najpopularnijih 5 konačnih inicijativa koje će se proslijediti kao preporuke u Europski parlament prilikom donošenja relevantnih zakona su:

1. Ravnopravnost u obraovanju
2. Daljnji razvoj u poduci stranih jezika
3. Potpora istraživanju i inovacijama u području obnovljivih izvora energije i recikliranju
4. Priznavanje svih oblika i trajanja radnog iskustva
5. Jednake mogućnosti

Na kraju susreta, predsjednik Malosse predložio je da delegacija svih učenika prisustvuje 500.plenarnoj sjednici u srpnju kako bi predstavili 5 inicijativa u prisustvu članova Ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) i predstavnika Komisije, Europskog parlamenta i Vijeća.

Učenici Srednje škole prije povratka u Hrvatsku kratko su razgledali Bruxelles u društvu tima iz Velike Britanije i njihove nastavnice. Uz iskustvo debate na engleskome jeziku i susrete s različitim nacijama, učenici su imali priliku naučiti snalaziti se na aerodromima, u hotelu, komunicirati u stvarnim životnim situacijama na stranom jeziku pa se može reći da se radilo o iznimno korisnoj i vrlo profesionalno organiziranoj terenskoj nastavi iz engleskog jezika i građanskog odgoja.

 Voditeljica, prof. Tatjana Kolarić