UZOR-ov projekt predstavljen u Bruxellesu

UZOR HRVATSKE odazvao se pozivu na trodnevno događanje u Bruxellesu, održano od 18. do 20. veljače 2013. godine. Cilj događanja je bio predstaviti donositeljima odluka Europske unije (EU) najbolje projektne ideje izabrane na nacionalnim natjecanjima u osam zemalja centralne i istočne Europe. Nacionalna natjecanja održana su krajem 2012. godine pod nazivom „Bolje ideje za EU fondove“.

Predstavnici Udruge su u Bruxellesu predstavili UZOR-ov projekt „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu“ koji je na nacionalnom natjecanju izabran za najbolju hrvatsku projektnu ideju. Time je i službeno potvrđeno da ovaj projekt ima potencijal za povlačenje novčanih sredstva iz EU fondova u idućem proračunskom razdoblju 2014.-2020.

Osim toga, predstavnici Udruge su sudjelovali u Europskom parlamentu na konferenciji „Partnerstvo u Kohezijskoj politici“ koja predstavlja jednu od ključnih politika EU. Cilj ove koferencije je bio upoznati sve sudionike s novim partnerskim principima u programiranju Kohezijske politike za razdoblje 2014.-2020., gdje iznimnu važnost imaju građani i civilno društvo.

Također, za sve sudionike događanja organiziran je obilazak ključnih europskih institucija (Europske investicijske banke, Europske komisije, Europskog parlamenta i Europskog vijeća) te im je stručno pojašnjena njihova povezanost, međusobni odnosi i načini donošenja odluka.

Podsjetimo se da je projekt „Zajedno za zeleniju i zdraviju Koprivnicu“ pokrenut u gradu Koprivnici s ciljem utjecaja na svijest građana o važnosti odvojenog prikupljanja starog papira u domaćinstvima, na mjestu nastanka. Projektom je izgrađen održivi sustav za odvojeno prikupljanje starog papira u lokalnoj zajednici koji se temelji na tri ključna elementa: eko biciklu, eko kutiji i eko telefonu.

Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR HRVATSKE) razvija mrežu odgovornih članova u društvu koji svojim djelovanjem doprinose održivom ekonomskom, okolišnom i društvenom razvoju zajednice.

UZOR HRVATSKE
UDRUGA ZA ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE