UZOR-ov projekt najbolji na nacionalnom natječaju Moja zajednica

Završio je natječaj Moja zajednica za potporu projektima vezanim uz društveno poduzetništvo kako bi se ojačali kapaciteti udruga i poduzeća. Natječaj je u svibnju 2013. raspisala Zagrebačka banka u suradnji sa Zakladom UniCredit i međunarodnom organizacijom NESsT, a realizirao se uz potporu Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Nakon što je stručna komisija odabrala 10 finalista, oni su prošli radionice na teme “Poduzetnička spremnost i procjena poduzetničke ideje”, “Istraživanje tržišta, marketing i poslovanje“ te “Financije, analize rizika, društvenog utjecaja i izrada poslovnog plana”.

Završna prezentacija finalista pred stručnom komisijom održana je sredinom ožujka 2014. nakon čega su odabrani projekti koji su najviše zadovoljili kriterije opravdanosti, tržišnog potencijala i održivosti. Svih pet pobjednika dobit će financijsku potporu u iznosu od po 7.500 EUR.

Društveno poduzetništvo predstavlja gospodarske aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje koristi za cijelu zajednicu. Društvena poduzeća su organizacije koje proizvode dobra ili usluge za tržište, radi ostvarivanja neke društvene svrhe.

Ovogodišnji dobitnici donacija i opis projekta:

 1. Udruga za održivi razvoj Hrvatske (UZOR Hrvatske), Koprivnica – projekt: Teretnim biciklom do održive zajednice
  Glavni cilj ovog projekta je u 2014. godini uspostaviti besplatan sustav za skupljanje otpadnog papira teretnim biciklima od vrata do vrata u prigradskim naseljima i okolnim mjestima Koprivnice. Namjera je teretnim biciklima skupiti 360 tona otpadnog papira (što je 6.120 stabala), spriječiti emisije 87 tona stakleničkih plinova (CO2), stvoriti dva nova radna mjesta za dugotrajno nezaposlene i marginalizirane društvene skupine te omogućiti besplatnu uslugu skupljanja otpadnog papira teretnim biciklima 10.000 kućanstava u Koprivnici i okolici.
 1. Udruga za mlade Alfa Albona, Labin – projekt: Zgrada društvenog poduzetništva
  Projekt “Zgrada društvenog poduzetništva” jest prenamjena bivšeg učeničkog doma u hostel za mlade s dodatnim sadržajima. Plan prenamjene obuhvaća osnivanje hostela za mlade s 56 ležajeva raspoređenih u 2-krevetne i 4-krevetne sobe, s uključenim posluživanjem doručka i dodatnim sadržajima namijenjenim mladim i aktivnim gostima, te polivalentne dvorane sa 100 sjedećih mjesta za organizaciju edukacija, konferencija i seminara.
 1. Autonomni centar – ACT, Čakovec – projekt: Domače jelo – restoran & catering & trgovina
  Udruga Autonomni centar – ACT već nekoliko godina intenzivno razvija lokalna društvena poduzeća a njezin rad nadopunit će socijalna poljoprivredna zadruga Domači vrt te prijavljeni društvenopoduzetnički pothvat – restoran/catering/trgovina s lokalnom/organskom hranom. Za potrebe ovog projekta koristit će se lokalne organski/biodinamički proizvedene namirnice i materijali bez štetnog utjecaja na prirodu te će se kroz projekt uključiti marginalizirane skupina (naročito osobe s invaliditetom) na tržište rada kroz edukacijsko-rehabilitacijsko-radne procese u organizaciji.
 1. Socijalna zadruga Pružimo ruke Bjelovar – projekt: Ceker za laptop
  Zadruga teži uspostaviti stabilno poslovanje i održivi razvoj kroz pružanje socijalno uslužnih djelatnosti  (edukacije, stručno osposobljavanje za različite socijalno isključene skupine) te djelatnosti proizvodnje, plasmana i razvoja proizvoda od ekoloških materijala – proizvodnju pletenih torbi od komušine, šivanje, pletenje i izradu ručnih radova, suvenira i slično (kulturna baština). Misija je stvarati uvjete i omogućiti veću razinu socijalizacije žena žrtava  obiteljskog nasilja i nezaposlenih žena, s ciljem bolje uključenosti u društvenu zajednicu.
 1. Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec – projekt: osnivanje društvenog poduzeća Izvor d.o.o.
  Cilj poslovnog poduhvata je otvaranje poduzeća za zapošljavanje osoba s invaliditetom koje će se baviti proizvodnjom kožnate galanteriju za korporativni sektor i turiste. Također, u okviru ovog projekta koristit će se ostaci kože (dobiveni od ovlaštenog skupljača ostataka kože) te će se na taj način zaštiti okoliš.

“U sklopu projekta Moj ZABA Start Zagrebačka banka u 2013. raspisala je natječaje koji za cilj imaju ne samo donaciju, već poticaj kvalitetnim idejama i projektima kako bi generirali rast, zaposlenost i, na koncu, gospodarski oporavak. Jedan od njih svakako uključuje i potporu društvenom poduzetništvu, koje možda nedovoljno poznato u Hrvatskoj, zasigurno ima veliki potencijal. Drago nam je što smo najkvalitetnije projekte u ovom natječaju podržali ne samo financijski već edukacijom sudionika natječaja kako pripremiti i napisati poslovni plan“, izjavila je članica uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak.

Izvor: http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/connect/zaba_hr/zabapublic/press/objave/aktualno/059eb6a5-381a-455f-8b6c-794c722d9b0e

UZOR