UZOR HR podržao INA-in ekološki pilot-projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja

Udruga za održivi razvoj Hrvatske aktivno je podržala javno predstavljanje INA-inog  hvalevrijednog projekta koji će doprinijeti očuvanju okoliša.

Naime, INA je svojim kupcima ponudila novu „zelenu“ uslugu – prikupljanje otpadnog jestivog ulja, a pilot-projekt pokrenut je na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj. Svi oni koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi, mogu doći po svoj besplatni INA lijevak na jednu od odabranih lokacija i tako si olakšati prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

Otpadnom jestivom ulju nikako ne bi smjelo biti mjesto u odvodu. Ono je vrijedna sirovina i reciklirano se može koristiti u proizvodnji biodizela te drugih korisnih proizvoda. S druge strane, iako je biorazgradivo, veće količine otpadnog jestivog ulja u prirodi ozbiljno mogu ugroziti biljni i životinjski svijet, a u Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku.

Potencijal je ogroman zato UZOR poziva građane da se priključe očuvanju okoliša kroz održivi razvoj i recikliranja jestivog otpadnog ulja.

Služba ureda župana