Uz etno izložbu i međužupanijsku smotru folklora, u Peterancu održana 24. Galovićeva jesen

Prošlog je vikenda u Peterancu, rodnom mjestu književnika Frana Galovića, održan program 24. Galovićeve jeseni, kojemu su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek te viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Organizatori programa bili su Udruga žena Peteranec, KUD „Fran Galović“ te Općina i DVD Peteranec, uz suorganizaciju Koprivničko-križevačke županije, a obilježavanje Galovićeve jeseni započelo je polaganjem svijeća i cvijeća pred bistom Frana Galovića. Zatim je u prostoru Galerije Ivan Sabolić predstavljena etno izložba „Snočka sam se zaručila“, koja prikazuje svadbene običaje u Peterancu od prve polovice 20. stoljeća te sadrži eksponate i fotografije iz privatnih zbirki, kao i zbirke KUD-a „Fran Galović“. Autorice izložbe su Vesna Peršić Kovač i Katica Erdec, ujedno i predsjednica Udruge žena Peteranec, a cilj je bio pokazati koja je uloga ostalih sudionika svatova, kao i njihovo viđenje događaja, koji su često potpuno drugačiji od idealno zamišljenog ceremonijala o kojemu se čita u etnografskim zapisima.

Zamjenik Ljubić organizatore je pohvalio na trudu koji ulažu u očuvanje tradicije i starih običaja peteranskog kraja, upravo kroz ovakve manifestacije, dodavši kako je najveća vrijednost u prenošenju znanja na mlade naraštaje.

Uz etno izložbu, u Hrvatskom vatrogasnom domu u Peterancu održana je i međužupanijska smotra folklora „Peteranski šlingeraj“, na kojoj su se predstavila folklorna društva iz Delova, Prugovca, Virovitice, Vidovca i Donjeg Vidovca, kao i domaćini, KUD „Fran Galović“.

Manifestaciji su prisustvovali načelnici Općine Peteranec Krešimir Matijašić i Općine Gola Stjepan Milinković, članica Županijske skupštine Đurđica Mustaf, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, ravnatelji škola i drugih ustanova, predstavnici udruga, učenici Područne škole Frana Galovića Peteranec i Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje, mališani iz Dječjeg vrtića „Lastavica“ Drnje, članovi DVD-a Peteranec i mnogi mještani.

Služba ureda župana