Uz Dan romskog jezika – Praksa podrške romskoj zajednici koprivničke knjižnice u knjizi preporuka Europske komisije

Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica ove je godine stiglo još jedno priznanje za programe podrške romskoj zajednici. Uz prestižno priznanje Američkog knjižničarskog društva za pokretanje i organiziranje lokalne mreže podrške romskoj zajednici putem programa stalnog stučnog usavršavanja, koprivnička je knjižnica ušla i u knjigu preporuka za Europsku komisiju na temu Kulturna raznolikost i interkulturni dijalog. Svojom praksom društvene inkluzije romske manjine koprivnička Knjižnica predstavljena je na str. 59 publikacije koja je dostupna na linku http://ec.europa.eu/culture/library/reports/201405-omc-diversity-dialogue_en.pdf.

Koprivnička Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i ove godine 5. studenoga obilježava Svjetski dan romskog jezika. Uz već pokrenute tzv. Male knjižnice u pedijatrijskim i stomatološkim ordinacijama, Knjižnica pokreće novu Malu knjižnicu u Dječjem domu “Svitanje” Koprivnica u četvrtak, 6. Studenoga. Povodom toga knjižničarke s dječjeg odjela održat će dvije pričaonice s početkom u 11.00 i u 14.00 sati.

Prigodne posjete romskim naseljima organizira i Bibliobusna služba koprivničke Knjižnice. Bibliobus će posjetiti romska naselja u Žlebicu (Reka) u petak, 7. studenoga u 10.00 sati, romskom naselju Stiska (Đurđevac) u četvrtak, 13. studenoga u 12.30 sati te romskom naselju Drnje/Botovo (Autoput) u ponedjeljak, 17. studenoga u 13.00 sati. Cilj je poticanje rane pismenosti među romskim obiteljima.

Kontakt za informacije o programu u Dječjem domu „Svitanje: Danijela Petrić, 048/622-363/106

Kontakt za informacije o programima Bibliobusa: Ana Škvarić, 098 970 02 12

D.Sabolović-Krajina