Uz bogat program u Peterancu otvorena 28. Galovićeva jesen

U Galeriji „Ivan Sabolić“ u Peterancu jučer je uz bogat program svečano otvorena 28. Galovićeva jesen, a događanju su uime Koprivničko-križevačke županije, koja podržava manifestaciju, prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Maja Blažek.

Galovićeva jesen – međunarodni festival književnosti koji se organizira u spomen na najznačajnijeg kajkavskog književnika Frana Galovića ove će se godine odvijati od 29. listopada do 6. studenoga. Novina je što je otvorenje održano upravo u Peterancu, rodnom mjestu ovog književnika i što u programu manifestacije sudjeluju peteranske udruge čiji je rad vezan uz njegov lik i djelo.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su Zoran Crnčić s uglazbljenom pjesmom „Višnje“, članovi KUD-a Mudlin s interpretacijom „Posljednji prizor“ , Bruno Kašić s recitacijom Crn-bel, Bemian duet s pjesmom „Pesma z drugoga brega“ te Kristijan Gaži s recitacijom „Jesenski veter“.

Zamjenik Ljubić naglasio je važnost manifestacije, koja je prerasla lokalne okvire, i promovira kajkavsko stvaralaštvo i našu kulturnu baštinu kojom se ponosimo na najljepši mogući način. Čestitao je finalistima nagrade Fran Galović i zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji te otvorio izložbu „Reci mi to vezom“ kojom Udruga žena Peteranec obilježava 35. obljetnicu rada, a koju je Županija i financijski podržala.

O dugogodišnjem djelovanju Udruge žena Peteranec govorila je članica Marina Njerš, dok je temu i koncepciju izložbe obrazložila etnologinja Vesna Peršić Kovač. Izložba je dio projekta Muzej u zajednici koji je realiziran s Udrugom, a predstavlja nastavak uspješne suradnje koja traje već dvadesetak godina. Ovakvim tematskim etnografskim izložbama prikazani su isječci iz svakodnevnog života stanovnika Peteranca tijekom prve polovice 20. stoljeća.

Prigodnim su se riječima podrške manifestaciji obratili i domaćin – načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić te uime organizatora, Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika Darko Pernjak i Mario Kolar, koji je ujedno predstavio knjigu „Dok večer se smrači“.

Svečanosti otvorenja još su prisustvovali zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, pročelnica Grada Koprivnice Ana Mlinarić, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Zoran Vrabelj, načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec, načelnik Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski te brojni predstavnici udruga i mještani.

Program 28. Galovićeve jeseni

 

Služba ureda župana