Ustanove u kulturi s područja županije obilježile 16. Noć muzeja

U petak, 29. siječnja održana je šesnaesta po redu Noć muzeja, kulturna manifestacija koja je započela 2005. godine i koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U okolnostima kada se većina kulturnih događanja zbog pandemije koronavirusa preselila u digitalnu sferu ovogodišnja Noć muzeja održana je pod nazivom „Digitalna Noć muzeja“ s temom „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“ kojom se posjetiteljima približio način  funkcioniranju muzeja u uvjetima globalne svjetske krize.

Obilježavanju manifestacije tradicionalno su se priključili muzeji i galerije s područja Koprivničko-križevačke županije koji su u skladu s epidemiološkim uvjetima pripremili programe na online platformama te kroz zvučne instalacije, virtualne i kontaktne obilaske prikazali domišljat način komunikacije, tehnološku opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama.

Muzej grada Koprivnice prikazao je svoj stalni postav koji prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća, sakralnu umjetnost i provincijalne umjetničke domete, potom arheološku i etnografsku baštinu te sudjelovanje u Domovinskom ratu. U prizemlju Muzeja je prezentirana akcija „Koprivnički kvartovi“, kao novoakvizirana fotografska baština razvoja Koprivnice u 20. stoljeću. U Galeriji Koprivnica predstavljena je izložba Darka Markića „Landscapes“, a u Galeriji Mijo Kovačić prikazan je stalni postav najstarijeg živućeg slikara hlebinske škole – Mije Kovačića.

Galerija Ivan Sabolić u Peterancu je također prikazala svoj stalni postav djela kipara Ivana Sabolića, a u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama je priređena izložba „Umjetnost u zajednici“ kojom su prikazani radovi studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara te film o stvaralaštvu Ivana Večenaja uz 100. obljetnicu rođenja.

U stalnom postavu Gradskog muzeja Križevci Posjetitelji su razgledali  Arheološku zbirku, Zbirku starog oružja, Kulturno-povijesnu zbirku, Etnografsku zbirku, Sakralnu zbirku te Cehovsku zbirku i sobu posvećenu znamenitim Križevčanima, a u prostorima Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, predstavljena je izložba „Od cehova do Čelika i nakon“. U Muzeju Grada Đurđevca  predstavljen je projekt „Pod nazivom Od crteža do stop animacije“. Nastao u suradnji s đurđevačkom osnovnom školom,  a posjetitelji su razgledali  izložbu “Čudesne naprave” Leonarda da Vicija te stalni postav muzeja, Interpretacijski centar Picokijade koji pruža uvid u povijesnu, etno i prirodnu baštinu te Legendu o Picokima.

Izvor fotografija: drava.info, epodravina.hr, Muzej Grada Koprivnice

Služba ureda župana