Uspješno održani 17. Dani travnjaka

Na Danima travnjaka se predstavilo 130 izlagača, a mnogi od njih ponudili su posjetiteljima degustaciju raznih domaćih proizvoda.

Sedamnaesti Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije održani su 11. i 12. svibnja na prostorima sajmišta u Koprivnici. Na svečanom otvorenju okupljenima su se obratili predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, saborski zastupnik Stjepan Milinković i župan Darko Koren koji je manifestaciju i otvorio.

Nakon samog otvorenja dodijeljene su nagrade najboljim proizvođačima kravljeg i kozjeg mlijeka. Nagrađeni proizvođači mlijeka koji imaju više od 50 krava u stadu su Dražen Čorc iz Cirkvene, Ivan Jaki iz Prikraja Križevačkog i Zlatko Panić iz Miklinovca. U konkurenciji proizvođača mlijeka koji imaju do 10 krava u stadu nagrade su dobili Stjepan Radotović iz Treme, Stjepan Žubrinović iz Svetog Petra Čvrsteca i Katica Tkalec iz Ferdinandovca. Nagrađeni proizvođači kozjeg mlijeka su Petar Vodopija iz Ladinca, Stjepan Šatrak iz Cirkvene i Davor Korošec iz Đelekovca.

Na Danima travnjaka se predstavilo 130 izlagača, a mnogi od njih ponudili su posjetiteljima degustaciju domaćih proizvoda – sireva, kobasica, vina, itd. U pratnji svojih suradnika župan Koren je posjetio sve izlagače na štandovima te se informirao o njihovim proizvodima, načinima proizvodnje i tradiciji koja je vezana uz proizvodnju.

Župan je tada također podijelio priznanja učenicima i mentorima za sudjelovanje na Županijskoj smotri učeničkih zadruga koja se održala u sklopu ovogodišnjih Dana travnjaka, a uvjerenja su podijeljena i polaznicima tečaja Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica za program „povrćar“. U sklopu sajma nagrađene su najbolje fotografije osnovnih škola. Nagrade su dobile škole iz Novigrada Podravskog, Gornje Rijeke, Kalnika i Sokolovca.

Naročito je posjećeno bilo tradicionalno natjecanje u ručnoj košnji koje se održalo drugog dana manifestacije. Uvertira u natjecanje bio je tradicijski prikaz košnje u izvedbi Zavičajne udruge Vrbno iz Koprivnice, a na samom natjecanju sudjelovao je 21 kosac. Najbolji su bili Dragan Grobenski, Petar Ritoša, Josip Sambol i Zdravko Krnjak. Svi natjecatelji dobili su poklone sponzora i Koprivničko-križevačke županije.

U sklopu Dana travnjaka se i ove godine održao Bambino kup na kojem su nastupili članovi klubova mladih uzgajivača iz Koprivnice, Križevaca, Svetog Ivana Žabno i Đurđevca. Srednja gospodarska škola iz Križevaca održala je prikaz cijepljenje voćaka, a posjetitelji su imali prilike vidjeti i prezentaciju konjogojske udruge „Bilogorski rendžeri“ te prisustvovati konjičkom turniru u preponskom jahanju „Croatia cup“.

Posjetitelji su tijekom sajma mogli uživati i u programu Udruge cimbalista Hrvatske te nastupu kulturno-umjetničkih društava s područja Podravine i Prigorja.

Slike s ove manifestacije se mogu vidjeti u priloženoj fotogaleriji.