Uskoro testiranja u Križevcima i Đurđevcu, liječnicima će u radu pomagati studenti, a u OB Koprivnica stižu dodatni respiratori i uređaji za terapiju kisikom

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon svoje redovne koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako imamo novih 148 osoba pozitivnih na koronavirus te kako je ozdravilo 79 osoba, dok ih je ukupno aktivnih 861. U OB Koprivnica nalazi se 69 osoba, jedna je osoba preminula, a sukladno trendu porasta oboljelih na razini županije, takva je situacija i u školama. Trenutno imamo 63 pozitivna učenika, u samoizolaciji ih se nalazi 569, pozitivno je i 25 nastavnika te je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a 16 ih je u samoizolaciji. Jedanaest razreda zbog epidemioloških okolnosti pohađa nastavu online putem.

Ovim putem apeliram na roditelje da djeci prije polaska u školu mjere temperaturu te ako je netko u obitelji testiran ili pozitivan da djecu ostave kod kuće kako ne bi širila zarazu u školi. Imali smo slučajeva gdje su se roditelji testirali, a djecu su poslali u školu dok još nisu imali nalaze pa se kasnije utvrdilo da su pozitivni. I nadalje pozivamo i učenike, roditelje i nastavnike da budu odgovorni, kako u školi, tako i u privatnom životu, i da izbjegavaju okupljanja koliko je moguće. Kao što znate, od danas u ponoć stupaju na snagu nove mjere, a kada dobijemo odluke nacionalnog Stožera, mi ćemo ih isto tako primjenjivati i nadam se da će se i se i naši građani odgovorno držati, kao i do sada.“, kazao je zamjenik Ljubić.

Obzirom na hladnije vrijeme i povećan broj testiranja u COVID ambulanti u Koprivnici, odlučeno je kako će se tijekom sljedećeg tjedna uvesti još dvije lokacije testiranja, i to u Križevima i Đurđevcu, a zamjenik Ljubić najavio je još novina: „Kroz desetak dana u planu je uspostaviti drive-in testiranje u Koprivnici tako da omogućimo ljudima da ne moraju izlaziti iz automobila i mogu biti na toplom. Sve to radimo kako bismo našim sugrađanima olakšali proces testiranja i učinili ga ugodnijim. U pozivni centar koji svakodnevno radi na pružanju informacija građanima stiže pojačanje u obliku volontera te bih ovom prilikom zahvalio prorektoru Sveučilišnog centra Koprivnica Sveučilišta Sjever Mariju Tomiši koji nam je ponudio pomoć. Njihovi studenti novinarstva i multimedije pomoći će u pozivnom centru, a studenti Studija sestrinstva u Varaždinu koji dolaze s područja naše županije će pomoći u radu COVID ambulante. Također, pomoć nam nudi i Srednja medicinska škola tako da ćemo po potrebi uključiti i učenike 5. razreda zanimanja medicinska sestra i medicinski tehničar.“

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla istaknula je kako je cirkulacija koronavirusa u našoj županiji intenzivna te da svakodnevno imamo sve više pozitivnih osoba i bliskih kontakata.

Još jednom bih naglasila kako je pridržavanje epidemioloških mjera jedino oružje koje nam je na raspolaganju, moramo ih vrlo ozbiljno shvatiti i vrlo ozbiljno primjenjivati. Ponekad se pitam jesmo li svi to dobro shvatili. Vrlo je jednostavno držati distancu 2 metra i više, nositi ispravno masku preko nosa i usta, prati ruke, odnosno dezinficirati ih ukoliko nemamo mogućnost pranja. To su nam osnovne mjere i toga se stvarno moramo držati. Ono što uviđamo prilikom anketiranja je da se te mjere doslovno ne provode, odnosno u nekim se situacijama držimo mjera, u drugima ne, pa dolazi do rizičnih kontakata. Zamolili smo sve naše građane koji razviju simptome da ostanu kod kuće, ne idu na posao, ne šalju djecu u školu, no zamijetili smo da imamo osobe koje sa simptomima dolaze na radno mjesto ili šalju djecu u školu. Još jednom apeliram na sve da se stvarno odgovorno ponašamo, da mjerimo temperaturu prije odlaska u školu i na posao, a ukoliko osjetimo bilo kakve simptome, moramo ostati doma i javiti se svom liječniku, a tada će se odlučiti je li potrebno testiranje. Kao što smo rekli, ukoliko imamo pozitivnu osobu s kojom smo bili u bliskom kontaktu, vrlo je vjerojatno, ako razvijemo simptome, da smo i mi pozitivni i nije potrebno ići na testiranje nego promijeniti ponašanje na način da ostanemo doma i da ne širimo zarazu. To je ključno.“, naglasila je ravnateljica Vadla.

Ravnateljica Vadla još je dodala kako je koronavirus prisutan u svim porama društva te tako na području županije imamo sve veći broj domova za starije i nemoćne u koji je ušla zaraza: „Situacija u domovima za starije ukazuje nam kako koronavirus uglavnom dolazi izvana, a određene aktivnosti u smislu brige za starije i nemoćne pogoduju njegovom širenju pa onda apeliramo na sve zaposlenike domova da mjere koje smo im na početku epidemije predstavili dosljedno primjenjuju jer je to jedini način da se smanji širenje virusa kod te izuzetno ranjive skupine.“

Što se tiče škola, ravnateljica je ponovno pozvala da učenici i zaposlenici škola ostanu doma ukoliko imaju simptome, a po potrebi će se razredi ili škole staviti u izolaciju.

Imamo prisutne sve moguće načine transmisije koronavirusa u našoj županiji i zato još jednom apeliram na sve da se odgovorno ponašamo jer je to jedini način da donekle kontroliramo širenje virusa, odnosno da ga usporimo.“, zaključila je ravnateljica.

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić najavio je kako je u procesu zaprimanje donacija u OB Koprivnica o čemu će se detaljnije izvijestiti javnost po realizaciji, a u pitanju su respiratori i uređaji za terapiju visokim protokom kisika.

Od trenutno hospitaliziranih 69 pozitivnih pacijenata, njih 11 nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja, dio je vezan uz mehaničku ventilaciju, a dio uz terapiju visokim protokom kisika. Također, 8 liječnika, 23 medicinske sestre i osmero drugih djelatnika je pozitivno na koronavirus, no te brojke treba staviti u kontekst toga da u OB Koprivnica radi 155 liječnika i 350 medicinskih sestara. Sustav, što se tiče angažiranosti naših kadrova, ni na koji način nije ugrožen niti je ugrožen bilo koji segment zbrinjavanja akutnih bolesnika, za što je bolnica i predviđena. Prema sadašnjim kapacitetima, u mogućnosti smo zbrinuti do 220 pozitivnih pacijenata, uz potpuno održiv sustav akutnog zbrinjavanja. Maksimalno se koristi model brzog antigenskog testiranja za simptomatske bolničke pacijente, čime ubrzavamo trijažiranje, a u manjem segmentu i rasterećujemo sustav testiranja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.“, pojasnio je ravnatelj Devčić te se osvrnuo na izjave u medijima o kolapsu zdravstvenog sustava od strane osoba koje su uključene u taj sustav, a nisu donosioci odluka: „Sustav nije kolabirao, ali je definitivno opterećen pandemijom COVID-a 19, reorganiziran je te dinamično preraspodjeljujemo djelatnike po našoj ustanovi kako bi u ovoj situaciji svi COVID bolesnici bili adekvatno zbrinuti, a sustav akutnog zbrinjavanja ostalih pacijenata u potpunosti održan. Prema tome, nema nikakvih razloga za zabrinutost naših stanovnika hoće li biti primljeni u bolnici ukoliko imaju potrebu za bolničkim liječenjem.“

Podsjetimo i kako je od pojave epidemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj proteklo 276 dana, a županijski je Stožer danas održao svoju stotu sjednicu, odnosno koordinaciju. Pročelnica Službe ureda župana, ujedno i zamjenica načelnika Stožera, Melita Ivančić tom je prilikom u ime Stožera zahvalila članovima Stožera koji su svih tih 276 dana bili na prvoj liniji obrane od epidemije, a na doprinosu je zahvalila i ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova te svim djelatnicima u županijskom zdravstvenom sustavu. Na kraju je ponovno pozvala građane na odgovorno ponašanje, kako bi se na taj način utjecalo na smanjivanje intenziteta širenja bolesti COVID-19.

Služba ureda župana