Upravni odbor Saveza Alpe Jadran raspravljao o nadolazećim zbivanjima

U četvrtak, 29. listopada održan je radni sastanak Upravnog odbora Saveza alpe Jadran na kojem su razmijenjene aktualnosti regija članica te podnesena izvješća o radu u proteklom razdoblju.

Kako Savez Alpe Jadran okuplja regije članice iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije, radni sastanak održan je putem online platforme. Na sastanku se raspravljalo o mogućnosti pridruženja novih regija članica sukladno prethodno iskazanom interesu, što bi ujedno doprinijelo proširivanju mreže suradnje ne samo regija, već i organizacija civilnog društva u procesu provedbe njihovih projekata.

Tematske koordinacijske točke iznijele su aktualnosti s područja regija članica, a posebice je istaknuta učestala komunikacija putem online platforma koje omogućavaju nesmetanu suradnju na međunarodnoj razini. Koprivničko-križevačka županija, kao osnivač Tematske koordinacijske točke za ruralni razvoj i etničku baštinu, podnijela je izvješće o radu u kojemu je naglasila inovativnost održavanja manifestacija poput nedavno održanih 12. Međunarodnih susreta dječjih folklornih grupa „U bakinom krilu“ u čijem programu su putem video snimaka sudjelovali partneri iz Slovenije i Austrije. Također, u području provedbe projekata udruga s područja regija članica, nažalost tri projekta sufinancirana sredstvima Saveza nisu provedena obzirom na epidemiološke neprilike.

Izneseni su planovi rada u nadolazećoj 2021. godini, a raspravljalo je i o zajedničkom projektu svih regija članica. Naime, aktualna zbivanja iziskuju nove metode rada, stoga će se organizirati online konferencije različite tematike u svrhu razmjene iskustava i naučenih lekcija tijekom epidemije uzrokovane koronavirusom. Nadasve je važna razmjena iskustava u području obrazovanja koje je promijenilo dosadašnji tijek te se primjenjuju nove prakse održavanja nastave, no također se ističe važnost razgovora o gospodarskom razvoju i međunarodnoj razmijeni. Isticanje primjera dobre prakse poslužiti će kao podloga razvoju novih ideja i inovativnih projekata, a na međunarodnoj sceni doprinijet će otvaranju dijaloga o aktualnoj problematici.

Koprivničko-križevačka županija i regije članice Saveza nastojati će u nadolazećem razdoblju provoditi redovne aktivnosti te poticati organizacije civilnog društva na razvoj projektnih prijedloga i njihovu provedbu, u skladu s epidemiološkim mjerama. Zaključeno je kako iz najizazovnijih razdoblja proizlaze najkreativnije i najproduktivnije ideje.

Služba ureda župana