Udruga „Prekodravski zvon“ na 48. Đakovačkim vezovima

48. Đakovački vezovi, smotra folklora Slavonije i Baranje, danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora.

Središnji program 48. Đakovačkih vezova održao se u nedjelju, 6. srpnja velikim mimohodom u kojem je sudjelovalo više od pet tisuća sudionika i rekordnih 70 folklornih skupina iz zemlje i svijeta, te jahači i 50 svatovskih zaprega.

Uz folklorne skupine iz Slavonije, Baranje te cijele Hrvatske, u mimohodu su se našle i inozemne skupine iz Kanade, SAD-a, Austrije, Mađarske, BiH, Slovačke i Ukrajine.

Predstavnici naše Županije bili su članovi Udruge „Prekodravski zvon“ iz Gole.

Glavna manifestacija Đakovački vezovi održava se svake godine u srpnju gdje se izvodi izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe.

Ulicama Đakova, vidjelo se tisuće narodnih nošnji izvučenih iz škrinja zaborava. Tisuće sudionika zapjevalo je i zaplesalo te sa sobom donijelo običaje svoga kraja. U tom mnoštvu čuli su se i zvuci podravske pjesme, te vidio djelić podravskih običaja.

Ova manifestacija objedinila je tri tradicije ovoga kraja; folklor, gastronomiju i uzgoja konja te uspomene iz davnih vremena.

 Tajnica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga KKŽ, Zrinka Roksandić