Udruga „Peski-Art Đurđevac“ uručila donaciju likovnih radova u Pakracu

Kako je programom rada i najavljeno, Udruga „Peski-Art Đurđevac“ u četvrtak, 13. prosinca uručila je likovne radove nastale na šestoj likovnoj radionici „Peski-Art 2018. Đurđevac“ u sklopu projekta „Podravina svojemu generalu“ Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

Primatelj donacije, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana organizirala je svečanost u sklopu koje je održan božićni koncert i primopredaja likovnih radova. Svečanosti su prisustvovali i okupljenima se obratili general Mladen Markač u čiju čast se projekt i organizira, zatim Jozo Katić, izaslanik pokrovitelja, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te Marijan Ružman, potpredsjednik Županijske skupštine kao izaslanik pokrovitelja Koprivničko-križevačke županije i Grada Đurđevca.

Svečanosti su prisustvovali i domaćini, gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, i zamjenik gradonačelnice Marijan Širac, ravnateljica bolnice Marina Major, brojni zaposlenici bolnice te članovi udruge „Peski-Art Đurđevac“. Predsjednik udruge Franjo Mihočka na početku svečanosti u svom je govoru pojasnio provođenje projekta te ravnateljici Opće županjske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana predao darovnicu kojim činom je predano 45 likovnih radova u trajno vlasništvo bolnici koja će ih primjereno koristiti i prezentirati i koji će uljepšavati radne i stacionarne prostore bolnice.

Naime, Udruga „Peski-Art Đurđevac“ slijedom stalnog opredjeljenja čuvanja i evociranja uspomena na herojski doprinos hrvatskih branitelja i svog sugrađanina generala Mladena Markača hrvatskoj slobodi  kako u Domovinskom ratu, tako i tijekom suđenja na Međunarodnom sudu u Haagu, provodi ovaj jedinstveni  kulturni projekt likovne radionice sa svečanom priredbom i izložbom „Podravina svojemu Generalu“. Tim projektom obilježavaju se značajni datumi novije hrvatske povijesti, Dan neovisnosti i posebice dan donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu 16. studenoga 2012. godine. Kako bi širili spoznaju o važnosti tog datuma i donošenja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu, likovni radovi nastali na radionicama daruju se gradovima i ustanovama koji posebno cijene doprinos hrvatskih branitelja i generala Mladena Markača ili su i sami doprinosili hrvatskoj slobodi.

Nakon što su likovni radovi prijašnjih godina darovani Gradu Đurđevcu, u Zageb (Domu specijalne policije), u Lipik (Domu hrvatskih veterana) i prošle godine herojskom Gradu Vukovaru i Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, ove godine likovni radovi darovani su upravo u Pakrac sa željom i vjerom da donirani likovni radovi prenesu vedrinu i ljubav  kojom su stvarani u stacionarne i radne prostore bolnice.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su Gradski pjevački zbor Lipika i polaznici  Glazbene škole Pakrac.

Nakon svečanosti predaje likovnih radova, članovi Udruge „Peski-Art“ posjetili su Muzej Grada Pakraca i razgledali izložbe „Priče iz školskih klupa“ koja je priređena povodom 140 godina izgradnje prve škole u Pakracu te zbirku opreme, dokumenata, fotografija i stvari  vezanih uz Domovinski rat.

Služba ureda župana