Udruga HERA nastavlja s provođenjem projekta „Podrška žrtvama i svjedocima“

Udruga “HERA” Križevci od ove godine na području Koprivničko-križevačke županije provodi projekt „Podrška žrtvama i svjedocima“, koji su sudjelovanjem na javnoj akciji prilikom obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela podržali i župan i suradnici.

Cilj projekta je razvoj sustava podrške žrtvama i svjedocima, projekt je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa, dok su specifični ciljevi pružanje emocionalne podrške svjedocima, žrtvama i po potrebi članovima njihovih obitelji, kao i informiranje žrtava o njihovim pravima te osiguravanje psihosocijalne podrške žrtvama, uz pravno savjetovanje.

Podrška je usmjerena na žrtve koje su u prekršajnom ili kaznenom postupku te se zbog toga suočavaju s različitim poteškoćama, ali i na one osobe koje nisu prijavile kazneno djelo zbog straha, nelagode, nesigurnosti ili nepovjerenja u institucije.

Žrtve i svjedoci kaznenih djela mogu kontaktirati Udrugu na broj 271 335 ili na broj SOS telefona 711 077 te zatražiti potrebne informacije, a isto tako mogu se javiti i osobe prema kojima je počinjeno neko od kaznenih djela, a koje nikome nisu prijavile ono što su doživjele.

Osobama koje se obrate Udruzi osigurava se stručna psihosocijalna, pravna i savjetodavna pomoć, obzirom da sudjelovanje u sudskom postupku za žrtve i svjedoke može biti stresno i nelagodno iskustvo, dok za pojedine žrtve teških kaznenih djela kazneni postupak može predstavljati i sekundarnu viktimizaciju.

Pružanjem podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela povećava se spremnost žrtve za prijavljivanjem kaznenog djela, a sudjelovanje žrtve u postupku je ključan element za donošenje pravomoćne sudske odluke.

Dugoročnim uspostavljanjem ove usluge, HERA se nada omogućiti poboljšanje kvalitete života pojedinaca, ali i lokalne zajednice, te doprinijeti razvoju zdravog društva u kojem ne postoji strah od prijavljivanja te od daljnje viktimizacije sustava.

Služba ureda župana