Udruga „Bolje sutra“ predstavila građansku akciju „Viseće gredice“

Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice predstavila je građansku akciju  „Viseće gredice – prilagođeno vrtlarenje za osobe s invaliditetom“, koju je odobrila Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah” natječaju za financijsku podršku građanskim akcijama “Naš doprinos zajednici” po decentraliziranom modelu dodjele financijskih potpora, u partnerstvu s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Partneri su Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica i Dječji vrtić „Tratinčica“ Koprivnica, a trajat će do 30. rujna ove godine.

Cilj akcije je pokretanje prilagođenog vrtlarenja za osobe s invaliditetom, osobe smanjene pokretljivosti te starije osobe, kao i senzibilizacija djece predškolskog uzrasta prema osobama s invaliditetom te međugeneracijska solidarnost. Specifični ciljevi su senzibilizacija zajednice o mogućnostima i potrebama osoba s invaliditetom i starijih te sprečavanje njihove institucionalizacije i marginalizacije.

Također se želi povećati broj inkluzivnih volontera i stvoriti  uvjeti za volontiranje u zajednici jer se na taj način postižu pozitivne promjene prema dugoročnom cilju –  stvaranju inkluzivnog društva.

Svi uključeni sudjelovat će na radionici “Moje prve gredice”, gdje će naučiti što se s čime može saditi, kako se sadi, kako se održava, zalijeva te kad se sije i kad se što bere. Osim visećih gredica koje će se postaviti u prostorima vrtića „Tratinčice“, Kluba i Udruge, prikupljat će se reciklirano drvo i tekstil. Od drveta će se raditi lutkica Koprivica koja je u invalidskim kolicima, u svrhu senzibilizacije vrtićke djece, a izrađivat će se i drvene kutijice koje će članovi Mariške oslikavati decoupage tehnikom. Od recikliranog tekstila nastat će vrećice koje će korisnici zajedno oslikavati, dok će lutkicu Koprivicu od recikliranog drveta vrtićarci sami sastavljati i bojati te pri tome otkrivati način kretanja osoba u kolicima. U sve aktivnosti uključit će se i cijela lokalna zajednica,  a posebno u doniranje recikliranih materijala potrebnih za provedbu akcije.

Služba ureda župana