Udruga “Bolje sutra” održala aktivnost projekta ZELENA ZEBRA

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala je aktivnost projekta ZELENA ZEBRA, radionicu „Sigurno do DOMA“- edukaciju starijih osoba o sigurnom prelasku preko zebre. Radionica je bila namijenjena članovima partnerske organizacije Kluba za starije osobe „Mariška“ Koprivnica, a izvoditelj-predavač bio je član IPA Kluba Koprivnica, Ivan Brckan.

Tijekom aktivnosti je kroz niz foto zapisa sudionicima pojasnio ispravan i neispravan način prelaska pješačkih prelaza, što sve utječe na ponašanje sudionika u prometu kao npr. stupanj obrazovanja, zdravstveno stanje, starosna dob, temperament, moral, osjećaji i inteligencija, a naglasak je stavio na psihofizička stanja starijih osoba koja utječu na određena ponašanja u prometu kao što je depresija, ansioznost, tjeskoba, smanjena prilagodba novim situacijama, pad koncentracije, pamćenja i pažnje, usporeno kretanje, gubitak elastičnosti, okretnosti, slabljenje vida i sluha te promjene u čvrstoći kostiju (osteporoza), što sve može dovesti do stradavanja s vrlo teškim posljedicama.

Istaknuo je kako se starije osobe uglavnom pridržavaju pravila u prometu prilikom prelaska ceste, no ipak se zna dogoditi da prelaze kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza, a također koriste i kolica ili druga pomoćna pomagala za kretanje pa se zbog toga kreću kolnikom umjesto pješačkom stazom.

Sudionicama radionice predstavio je i „Zlatna pravila pješaka“:

  • ako ideš pješice, hodaj nogostupom ili drugom površinom koja je za to određena
  • kolnik koristi samo u iznimnim slučajevima, a ako ga koristiš hodaj što bliže rubu kolnika
  • kada se kolnikom krećeš u skupini, uvijek hodajte jedan iza drugoga
  • kao pješak svoje ponašanje prilagodi prometnim uvjetima i ne čini ništa što nije u skladu s prometnim propisima
  • svojim postupcima ne dovodi ostale sudionike u prometu u dvojbu

Projekt je odobren od Ministarstva unutarnjih poslova na natječaju  „„Za Nacionalni program sigurnosti  cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Partneri u projektu su: Dječji vrtić Vrapčić Drnje, IPA (međunarodno policijsko udruženje) Rregionalni klub Koprivnica i Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica. Aktivnost je održana u prostoru Doma za starije i nemoćne Koprivnice, a prisustvovala joj je i ravnateljica Doma Vesna Križan.

Služba ureda župana