Udruga „Bolje sutra“ održala aktivnost projekta ZELENA ZEBRA pod nazivom „Pogledaj dva puta”

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala je dio aktivnosti projekta ZELENA ZEBRA pod nazivom „Pogledaj dva puta” za svoje članove. Izvoditelj aktivnosti bio je ing. prometa Horvat Franjo koji se osvrnuo na problematiku pri prelasku pješačkih prijelaza svih pješaka, a posebno pješaka sa smanjenom pokretljivošću te je naglasio koji su prijelazi  rizični.

Navedeni su primjeri potkrijepljeni fotografijama kako bi korisnici aktivnosti što bolje upamtili koji su načini prijelaza sigurni. Rizična skupina pješaka su osobe u invalidskim kolicima jer zbog sjedenja imaju visinu cca 1m što je vozačima teško uočljivo, te slijepe i gluhe osobe. Svi oni na svoj način doživljavaju promet, kao i prelazak ceste, a upozorenje za sve sudionike radionice bilo je da treba pogledati toliko puta obje strane ceste dok se ne uvjere da je prijelaz siguran. Ukoliko nailazi automobil u trenutku želje za prelaskom ceste važno je uspostaviti kontakt očima s vozačem odnosno biti siguran da nas je vozač uočio te provjeriti usporava li s namjerom da zaustavi vozilo i pusti pješaka. Pješački prijelazi  koji su obilježeni semaforima su najsigurniji za prijelaz, dok su za pješake s oštećenjima vida najsigurniji zvučni semafori.

Projekt je odobren na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova „Za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020., Područje: 4. PJEŠACI; Podpodručja: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Partneri u projektu su: Dječji vrtić Vrapčić Drnje, centrala i podružnice; IPA (međunarodno policijsko udruženje) REGIONALNI KLUB KOPRIVNICA i Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica.

Služba ureda župana