Udruga „Bolje sutra“ obilježila Tjedan cjeloživotnog učenja

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice obilježila je Nacionalnu obrazovnu kampanju odnosno deveti po redu Tjedan cjeloživotnog učenja provodeći aktivnost „Zajedno u različitosti“ i „Invaliditet nije naš identitet“.
U aktivnosti su sudjelovali članovi Udruge i volonteri te pripadnici nacionalnih manjina i naroda koji žive u Koprivničko-križevačkoj županiji i to: Mađari, Albanci, Romi, Makedonci i Arapi. Skupine su se predstavljale kroz glazbu, običaje, jezik i specifične delicije.
Članovi Udruge „Bolje sutra“ predstavili su se s specifičnim jelima koja su koristili težaci prilikom rada na poljima, a ta jela se i sada konzumiraju u koprivničkom kraju. Predstavljena je narodna nošnja iz Koprivničkog Ivanca sa svim specifičnostima Ivanečkog veza nematerijalne kulturne baštine.
Cilj aktivnosti bio je upoznavanje različitosti i senzibilizacija prema različitima te ujedno prilika za upoznavanje sličnosti i različitosti, ali i što možemo zajedno. Tjedan cjeloživotnog učenja se održavao od 28. rujna do 4. listopada. Aktivnost „Invaliditet nije naš identitet“ bila je namijenjena djelatnicima Muzeja grada Koprivnice. Članovi Udruge su poučili djelatnike o komunikaciji s osobama s invaliditetom, a zaposlenici su imali priliku isprobati pomagala koje koriste osobe s invaliditetom kao npr. invalidska kolica te su u njima pokušali razgledati sve prostorije Muzeja. Bilo je vidljivo iznenađenje djelatnika kad su shvatili da i prepreka od 2 cm može biti nepremostiva da posjetitelj u invalidskim kolicima razgleda prostor Muzeja.

Marija Mraz
predsjednica Udruge „Bolje sutra“