Udruga „Bolje sutra“ i Županija educirat će osnovnoškolce o aktivnom građanstvu

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice u utorak, 22. siječnja održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen projekt „Želim znati kako imati“ koji provodi u suradnji sa Županijom, Osnovnom školom Koprivnički Ivanec i Općinom Koprivnički Ivanec.

Glavni cilj projekta je edukacija djece osnovnoškolskog uzrasta o aktivnom građanstvu, mijenjanje svijesti, tolerancija za različitost, promicanje socijalne uključenosti, razvijanje svijesti o odgovornom gospodarenju društvenim i prirodnim resursima te razvijanje kritičke medijske pismenosti.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, vrijedan je 110 tisuća kuna i traje do kraja kolovoza ove godine, a aktivnosti uključuju radionice, simuliranu sjednicu Županijske skupštine, edukacije, studijski posjet i slično. Posebno će zanimljiva biti simulirana sjednica Županijske skupštine gdje će osnovnoškolci moći postavljati pitanja koja ih zanimaju i iz vidjeti kako funkcionira donošenje odluka u ovom predstavničkom tijelu.

Župan je naglasio dugogodišnju uspješnu suradnju s Udrugom te dodao: „Kroz ovaj projekt postat ćemo za nijansu bolje društvo nego što smo bili jučer i dat ćemo sve od sebe da doprinesemo njegovoj realizaciji. S Udrugom dugo surađujemo i to uvijek s namjerom da napravimo pomak u odnosima i okruženju u kojemu djeluje, kako bi pomogli onima kojima je to potrebno. U suvremenom svijetu korisno je znati stvoriti materijalnu vrijednost, ali je puno važnije osjećati empatiju i odgovornost kako pomoći onima koji nešto teže savladavaju određeni put. Nadam se da ćemo u tome biti ustrajni i da ćemo uspjeti u toj našoj misiji da ovo društvo činimo sve boljim i boljim.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar također je izrazio zadovoljstvo projektom kazavši: „Drago nam je što ćemo imati priliku održati sjednicu s mladima i na taj način im pokazati kako predstavnička vlast funkcionira, a posebno Županijska skupština koja donosi niz kvalitetnih i važnih odluka. Moći će se inicirati rasprave o raznim temama i postavljati pitanja te pozdravljam ovu inicijativu usmjerenu edukaciji.“

Predsjednica Udruge „Bolje sutra“ Marija Mraz zahvalila je partnerima i okupljenima te je napomenula važnost financijske pismenosti, dodavši: „Ako ne znamo raspolagati vlastitim novcem, nećemo znati ni državnim te je presudno da osobe s invaliditetom bolje razumiju to područje. Naša misija je učiti nove generacije. Važno je upravljati javnim novcem kako bi osobe s invaliditetom bile zadovoljene, a u subotu smo imali seminar s učiteljima koji su, vjerujem, mnogo naučili ili ponovili i koji će se kroz rad susretati s osobama s invaliditetom.“

Mnogo uspjeha u provedbi projekta zaželjeli su i ravnateljica Osnovne škole Koprivnički Ivanec Kristina Furkes te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, dok je voditeljica projekta Renata Glavica detaljno pojasnila sve planove i projektne aktivnosti.

Služba ureda župana