Udruga „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala aktivnost „Ne mogu sam“

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice održala je aktivnost projekta Zelena zebra pod nazivom „Ne mogu sam“, a riječ je o edukaciji zaposlenika koji rade sa  starijim osobama o sigurnom prelasku preko zebre. Radionica je bila namijenjena članovima partnerske organizacije Kluba za starije osobe „Mariška“ Koprivnica, a tijekom aktivnosti je kroz niz foto zapisa sudionicima prikazan ispravan i neispravan način prelaska pješačkih prijelaza te što sve utječe na ponašanje starijih sudionika u prometu, primjerice stupanj obrazovanja, zdravstveno stanje, starosna dob, temperament, moral, osjećaji, inteligencija te psiho-fizička stanja starijih osoba (depresija, ansioznost, smanjena prilagodba novim situacijama ,pad koncentracije, pamćenja i pažnje, usporeno kretanje, gubitak elastičnosti, okretnosti, slabljenje vida, slabljenje sluha, promjene u čvrstoći kostiju). Sve navedeno može dovesti do stradavanja s vrlo teškim posljedicama, s time da se starije osobe uglavnom pridržavaju pravila u prometu prilikom prelaska ceste, ali se događa da ipak znaju prijeći kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza, a kad i prelaze cestu čine to sporo, koriste kolica ili druga pomoćna pomagala za kretanje pa se zbog tog kreću kolnikom umjesto pješačkom stazom.

Udrugu je na radionici i dala upute pomagačima starijih osoba: ako idu pješice neka hodaju nogostupom ili drugom površinom koja je za to određena, kolnik koristiti samo u iznimnim slučajevima, a ako ga koriste neka hodaju što bliže rubu kolnika, kada se kolnikom kreću u skupini, uvijek hodati jedan iza drugoga, kao pješaci svoje ponašanje moraju prilagoditi prometnim uvjetima i ne činiti ništa što nije u skladu s prometnim propisima, svojim postupcima ne smiju  dovoditi ostale sudionike u prometu u dvojbu.

Projekt Zelena zebra odobrilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova na natječaju za nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH 2011-2020. Područje: 4. PJEŠACI; Potpodručje: a) Korištenje obilježenih pješačkih prijelaza. Partneri su partneri Dječji vrtić Vrapčić iz Drnja, IPA regionalni klub Koprivnica i Klub za starije osobe Mariška Koprivnica, izvoditelj je bio Ivan Brckan, a aktivnost je održana u prostoru Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici.

Služba ureda župana