Učenicima preko Školske sheme osigurani obroci svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda

Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je preko 400 tisuća kuna za Školsku shemu kojom se školarcima osiguravaju besplatni obroci svježeg voća povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, preko javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstva poljoprivrede.

Obroke svježeg voća i povrća dobit će 4148 učenika svih 18 županijskih osnovnih škola, kao i 4166 učenika 8 srednjih škola i Učeničkog doma Križevci. Također, za 1825 školaraca u 16 osnovnih škola osigurani su obroci mlijeka i mliječnih proizvoda.

Projekt započinje s provedbom iduće školske godine 2017./2018., a Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća te Program mlijeka u školama. Na razini cijele Hrvatske osigurano je 23 milijuna kuna, a svaka će škola odabrati lokalnog dobavljača koji će najmanje jednom tjedno isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i slično (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Cilj projekta je povećati unos svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece.

Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode.

Služba ureda župana