Učenici OŠ „Fran Koncelak“ Drnje vizualizirali su tekst pjesme Tango popularne hrvatske rock grupe Vatra

Budući da se u 8. razredu unutar nastavnog programa obrađuje odnos slike i teksta, učitelj likovne kulture Mario Dimić došao je na ideju da svojim učenicima ponudi sat otkrivanja vlastite kreativnosti zanimljivim likovnim zadatkom.
On je odlučio spojiti likovnost i pop kulturu te kao temu učenicima ponudio pjesmu Tango. Učenici su najprije odslušali glazbu da bi osjetili atmosferu pjesme, zatim proučili tekst pjesme te nakon analize teksta prionuli vlastitoj likovnoj interpretaciji motiva iz pjesme koja im je poslužila kao izvor inspiracije za likovno rješenje.
Učenici su najprije na papir iz mape olovkom nacrtali svoje skice, a oni najbolji dobili su priliku svoj rad naslikati na poseban papir – Hahnemühle – akrilnim bojama. Za sve njih to je bila nova tehnika slikanja.
Imali su potpunu slobodu izraziti vlastiti likovni pristup pri odabiru motiva, boja i kompozicije svojih slika. Na slikama u prvom planu uglavnom prevladavaju figure plesača, a svaki od učenika njima je dodao i druge motive koji se javljaju u pjesmi: Hendrixov most, prometnice, rotor, polupana stakla, zgrade.
Vizualno se nametnulo da njihovi odabrani motivi budu plošni pa su radovi nastali u pop art stilu.
Radovima dominiraju boje primarnog niza (crvena, plava i žuta) i njihovi kontrasti, a detalji koje su učenici slikali evociraju stihove iz glazbenog predloška i imaju simbolično značenje.
Učenici su izvrsno reagirali na ovakav nastavni sat. Prema njihovim riječima, ovakvi nastavni sati potiču njihovu kreativnost, jer kad dobiju neki „klasičan“ likovni problem obično nemaju inspiracije, no ovoga su puta svi prštali od ideja.
Učenica Dora Jadanović, 8. b: „Oduševila me ova ideja vizualizcije glazbe. Na ovaj način spajamo ono što nam je zanimljivo – a to je glazba koju slušamo – i ono što moramo – odraditi likovni zadatak i dobiti ocjenu. Svatko je na svoj način mogao pristupiti likovnom problemu, odabrati jedan ili više motiva. Ja sam odabrala par koji pleše tango na Hendrixovom mostu koji su u centru kompozicije te različite boje: ljubičastu, plavu, različite tonove naranđaste, crvenu, crnu i žutu boju. Upravo me šarenilo tih boja najviše podsjeća na
energiju koju prenosi ova pjesma.“
Kriterij odabira najuspješnijih skica bio je da je likovni pristup temi originalan i maštovit, kako bi se izbjeglo šablonstvo ponavljanja istih motiva, a svrha ovakvih nastavnih sati likovne kulture jest dati učenicima priliku za novo kreativno iskustvo, u ovom slučaju kako pop pjesmu vizualno prikazati likovnim izrazom.
Najuspješniji radovi izloženi su u holu škole, a Denis Košćak potvrdio je da će biti izloženi i u sklopu nastupa grupe Vatra na ovogodišnjem RockLive Festivalu.

Lana Dedi, prof. hrvatskog jezika