Učenici na radionici o inventarizaciji i praćenju stanja vaskularne flore

U petak, 4. travnja u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održana je Radionica o inventarizaciji i praćenju stanja vaskularne flore s osvrtom na kockavicu. Radionicu je organizirala Javna ustanova  za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije, a namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Županije. Prije početka radionice, učenicima i njihovim profesorima obratili su se ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar i zamjenik župana Ivan Pal.

Radionica je organizirana jer je proteklih godina akcijom praćenja utvrđeno da su populacije kockavice drastično smanjene ili u potpunosti nestale s nekih lokaliteta. Zbog negativna čovjekova djelovanja, ali i prirodnog zaraštavanja u drvenastu vegetaciju (što je posljedica prestanka košnje i ispaše), te zapuštanja livada, ta staništa nestaju, a s njima nestaje i kockavica.

Igor Boršić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode prezentirao je Priručnik za inventarizaciju i praćenje stanja biološke raznolikost nakon čega je održao predavanje o inventarizaciji i praćenju stanja vaskularne flore s osvrtom na kockavicu te akciji prebrojavanja kockavice koja se provodi od 2005. godine. Nakon teorijskog dijela, uslijedio je praktičan rad na terenu tj. učenici su otišli do sajmišta u Koprivnici gdje su im stručnjaci pokazali način ispunjavanja obrasca vezanog za prebrojavanje kockavice.

Odsjek za komunikacije i protokol