Učenici koprivničke Obrtničke škole kao završni rad izradili električni automobil

Učenici Obrtničke škole Koprivnica, smjera tehničari računalstva, Tomislav Glavica, Kristian Savka i Mata Todorović, uz mentora Miroslava Potroška, kao završni rad izradili su električni automobil, a prilikom predstavljanja u njemu se provozao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji im je čestitao na velikom uspjehu.

To je još jedan dokaz da se u Obrtničkoj školi radi kvalitetno te da imamo talentiranu djecu koju je samo potrebno potaknuti da budu kreativna, a mi ćemo im uvijek biti na raspolaganju za svu podršku.“, naglasio je zamjenik Ljubić, ujedno i donedavni ravnatelj Obrtničke škole.

Učenici su ideju dobili na maturalnom putovanju kada su posjetili Rimac automobile, a nakon devet mjeseci rada i istraživanja te brojnih prepreka pri nabavljanju materijala, dovršili su svoju inovaciju.

„Najzahtjevnija je bila prednja osovina odnosno vilica, jer u Koprivnici nismo mogli nabaviti materijal koji se ne vija, a problem je bio i nabaviti kontroler, pojasnio je Tomislav Glavica te najavio kako će automobil još doraditi.

Automobil je opremljen istosmjernim motorom jačine 3,5 kilovata, koji, kao i volan, dolazi od viličara, dok su akumulatori su solarni, ali obzirom da su solarne ploče bile preskupe, učenici su se odlučili na običan punjač. Može izdržati do dva kilometra s jednim akumulatorom te postići 25 kilometara na sat.

Služba ureda župana