Učenici iz Koprivničko-križevačke županije najuspješniji na natjecanju „Čitanjem do zvijezda“

Na nacionalnoj razini natjecanja u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“, koje je održano 3. svibnja 2019. u Čakovcu, najuspješnija je bila učenica iz OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac koja je odnijela 1. nagradu u kategoriji kreativnog uratka te učenice OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica s osvojenom 2. nagradom u kategoriji kviza znanja.

U konkurenciji 32 kreativna uratka – plakata na temu Ljeto priča priče učenica Maris Popović iz OŠ Grgura Karlovčana osvojila je 1. nagradu. Mentori za izradu plakata bili su učitelj likovne kulture Zoran Vidaković i knjižničarka Nataša Švaco.

U konkurenciji 36 škola i ukupno 108 učenika u kvizu znanja učenice iz OŠ „Đuro Ester“ Nika Stančin, Ema Pintarić i Nera Teufel osvojile su 2. nagradu. Učenice je za  kviz pripremala mentorica knjižničarka Nikolina Sabolić. Predstavnici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac David Kuzmić, Antonija Petrović i Nika Švaco zauzeli su u kvizu znanja visoko 4. mjesto. Učenici su se pripremali pod mentorstvom učiteljice hrvatskoga jezika Antonele Carek i knjižničarke Nataše Švaco.

U kategoriji kreativnog uratka na nacionalnoj razini natjecanja predstavila se i učenica Ema Varga iz OŠ „Fran Koncelak“ Drnje zauzevši pohvalno 7. mjesto. Plakat je izradila pod mentorstvom učitelja likovne kulture Marija Dimića i knjižničarke Stjepane Kadić.

Projekt „Čitanjem do zvijezda“ sastavni je dio aktivnosti Hrvatske mreže školskih knjižničara, a provodi se od 2009. godine. Ove godine obilježena je 10. godišnjica projekta, čije je provođenje odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije. Nakon pozdravnog govora Dražena Ružića, inicijatora projekta i svečanog kulturnog programa koji su priredili učenici OŠ Sv. Martin na Muri, natjecanje je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

U sklopu natjecanja upriličeno je druženje i književni susret s poznatom hrvatskom književnicom Julijanom Matanović te ponajboljom hrvatskim spisateljicom za mlade Jasminkom Tihi-Stepanić. Njihovi romani Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom i Ljeto na jezeru Čiču odabrani su za ovogodišnji kviz znanja. Učenici su autoricama postavljali pitanja te iz prve ruke saznali mnoge zanimljivosti o njihovom stvaralaštvu za mlade, svjetonazorima i životu.

Zapaženim plasmanom i postignutim rezultatima osnovci iz naše županije nastavili su dobru tradiciju svrstavši se među najuspješnije na natjecanju „Čitanjem do zvijezda“, koje uključivanjem škola iz susjednih država poprima i međunacionalni karakter.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibliotekar
OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica