Učenice Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci prisustvovale 5. Znanstvenom inkubatoru

Učenice 2.c razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci Andreja Bratić, Mateja Golec, Ema Golubić i Lucija Picig, u pratnji profesora Tomislava Somođija,  prisustvovale su 5. Znanstvenom inkubatoru na otoku Cresu, na kojemu su predstavile Kalnik istraživačkim projektom pod nazivom „Utjecaj modernih tehnologija na razvoj turizma – primjer Kalnika“. Svojim radom i nastupom te lokalitetima i kulturno-povijesnim spomenicima Kalnika oduševile su sve prisutne.

Zajedno s nastavnicima Jasminkom Čavlović, voditeljicom projekta, te Ivanom Peklićem učenice su posjetile Kalnik i  upoznale bogatu kulturnu baštinu te prirodne ljepote, a zatim su napravile početnu anketu, profil na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu pod nazivom “Idemo na Kalnik” te završnu anketu kojom su dokazale početnu tezu kako moderne tehnologije zaista utječu na razvoj turizma. Nastavno na projekt, predložile su moguće potencijale Kalnika kao što su zipline, skijalište, razvoj ruralnog, konjičkog te kongresnog turizma i slično.

Znanstveni inkubator – Trening za znanstvena istraživanja projekt je u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva s ciljem popularizacije znanosti, u okviru kojeg se obilježava i Europska noć istraživača, a ove je godine središnja tema skupa bila „Putem znanosti do održivog turizma“.Uz Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, koja je bila i jedina predstavnica kontinentalne Hrvatske, na Znanstvenom su inkubatoru sudjelovale i Prva gimnazija Split, Srednja škola Ambroza Haračića (Cres) te Udruga Mala Filozofija (Zadar).

Projekt je učenicama bio vrlo zanimljivo i poučno iskustvo koje bi, ako bude mogućnosti, svakako htjele ponoviti i naredne godine.  Osim toga, bila je ovo izvrsna prilika za promociju turističke ponude Kalnika i okolice, za čiji su obilazak zainteresirale neke od sudionika Znanstvenog inkubatora.

Služba ureda župana