U Županiju stiglo više od 3 milijuna kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima i jaslicama

Ulaganje u ovakve objekte izuzetno je značajno te možemo reći kako su naši načelnici to zaista i prepoznali jer mnoge naše sredine imaju izgrađene vrtiće, a one koje nemaju, uskoro će imati. Ovo je odličan način za suprotstavljanje negativnim demografskim trendovima, a općine će u Županiji uvijek imati partnera i podršku svake vrste - istaknuo je župan Koren.

U prostorima Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama danas je održana svečana dodjela ugovora o sufinanciranju projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtićima i jaslicama u 15 gradova i općina Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije u 2021. godini. Svečanosti je uime Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji je osigurao sredstva prisustvovala Ivana Udovičić, domaćin je bila Općina Hlebine, odnosno načelnica Božica Trnski, a podršku su pružili i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te saborski zastupnik Darko Sobota.

Za područje Koprivničko-križevačke županije osigurano je nešto više od tri milijuna kuna za ukupno devet općina, a uz Hlebine, to su Ferdinandovac, Kalinovac, Novo Virje, Drnje, Đelekovec, Gola, Kloštar Podravski i Sveti Petar Orehovec, čiji su načelnici također prisustvovali dodjeli ugovora.

Predstavnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ivana Udovičić kazala je kako je do prošle godine uloženo oko 115 milijuna kuna u infrastrukturu za vrtiće i jaslice te nešto više od 300 milijuna kuna u unaprjeđenje usluga, od kojih je 12 milijuna kuna otišlo u Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Ove potpore važan su doprinos u demografskoj revitalizaciji i demografskom razvoju, koje su preduvjet za ostanak mladih obitelji u zajednici, a programi su nastali u interakciji s jedinicama lokalne samouprave“, istaknula je Udovičić te čestitala predstavnicima jedinica lokalne samouprave na dodijeljenim sredstvima.

Župan Koren kazao je kako je ulaganje u našu djecu iznimno važno za razvoj lokalnih zajednica jer „kako se kuća gradi od temelja, tako se i uspješno društvo gradi od jaslica i vrtića“.

Kada stvaranjem adekvatnih uvjeta djeci pružimo najveći mogući standard odgoja i obrazovanja, možemo očekivati da će odrasti u ljude koji će imati vještine i znanja predstavljati i voditi naše zajednice, kao i društvo u cjelini. Ulaganje u ovakve objekte izuzetno je značajno te možemo reći kako su naši načelnici to zaista i prepoznali jer mnoge naše sredine imaju izgrađene vrtiće, a one koje nemaju, uskoro će imati. Problem su, naravno, negativni demografski trendovi, no ovo je odličan alat da se tome suprotstavimo. Zahvaljujem svima na doprinosu ovoj lijepoj priči, a načelnicima općina poručujem kako će u Županiji uvijek imati partnera i podršku svake vrste“, istaknuo je župan Koren.

Načelnica Općine Hlebine izrazila je zadovoljstvo dobivenim sredstvima u ime svih predstavnika jedinica lokalne samouprave te dodala: „Sretni smo što ćemo moći sagraditi nešto što je vezano za demografiju, mlade, obitelji, za one za koje se nadamo da će im naše male i velike općine ostati u nasljeđe. Hlebinske jaslice su pred početkom druge faze radova, predbilježeno je desetoro djece, a u vrtićkoj skupini ih se nalazi 24. Zahvaljujem svima koji brinu za nas i našim sredinama daju poticaje za razvoj.“

Saborski zastupnik Sobota naglasio je važnost i održivost jedinica lokalne samouprave, s naglaskom na općine kao manja mjesta, te kako Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem mjerama poput ovih poduzima dodatne napore za ostanak mladih.

Sve nas veseli današnja dodjela ugovora, a to je nastavak Vladinih mjera od prije nekoliko godina kojima je izgrađeno dvjestotinjak vrtića i uloženo je preko 500 milijuna kuna. Ova će sredstva dobro doći za daljnje ulaganje u infrastrukturu za naše najmlađe. Iskrene čestitke svima te zahvala Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Vladi na prepoznavanju potrebe za razvoj ovakvih manjih sredina“, zaključio je saborski zastupnik Sobota.

 

Služba ureda župana