U Županijskoj upravi ravnateljima osnovnih škola s područja županije uručeni sigurnosni trokuti za prvašiće

Uoči početka nove školske godine u Županijskoj upravi u srijedu 4. rujna održan je sastanak s ravnateljima svih osnovnih škola na području Županije kojima su tom prilikom uručeni sigurnosni trokuti za učenike prvih razreda, njih 1004, s ciljem da najmlađi školarci na putu do škole budu što sigurniji i uočljiviji u prometu. Koprivničko-križevačka županija i Županijska uprave za ceste tradicionalno su osigurali reflektirajuće trokute, a kako je istaknuo zamjenik župana Ratimir Ljubić u obraćanju ravnateljima, projektom se nastoji doprinijeti još većoj sigurnosti učenika.

Ovim projektom želimo naglasiti kako je sigurnost djece na prvom mjestu te uputiti poziv vozačima da budu  na oprezu u blizini škola i pripaze na naše najmlađe školarce. Učenicima, učiteljima i roditeljima želimo uspješno savladavanje izazova te stjecanje novih znanja jer obrazovanje je temelj svakog uspješnog društva. Upravo zbog toga Koprivničko-križevačka županija nastavlja s kontinuiranim aktivnostima te investicijama  čime želi osigurati razvoj i jednakost obrazovnog sustava“, kazao je zamjenik Ljubić.

Županija kao osnivač brine o 18 matičnih osnovnih škola i 43 područne škole te osam srednjih škola i učeničkom domu u Križevcima, odnosno o gotovo sedam i pol tisuća učenika,  dodao je zamjenik Ljubić te kazao kako se od 2012. godine  u školske objekte uložili čak 40 milijuna kuna iz županijskog proračuna. Ulaganja se nastavljaju i kroz projekt izgradnje novih školskih sportskih dvorana koje će se graditi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, a u planu je i izgradnja učeničkog doma u Koprivnici.

Zamjenik je izvijestio ravnatelje kako su u drugom dijelu 2019. godine u desetak osnovnih škola s područja županije realizirani projekti redovnih održavanja objekata, a u planu  je i energetska obnove za četiri škole – PŠ Veliki Poganac, OŠ „prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski, OŠ Ferdinandovac i OŠ „Grigor Vitez“ sveti Ivan Žabno  u vrijednosti preko 15 milijuna kuna.

Nastavljamo i s programom sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola kojima je osnivač Županija te s osiguranjem besplatne školske prehrane za učenike u riziku od siromaštva kroz projekt Svi u školi, svi pri stolu, a osigurali smo i pomoćnike u nastavi kroz višegodišnji projekt Prilika za sve. Sve ovo pokazuje našu veliku brigu  za učenike, roditelje, nastavnike i ravnatelje kojima zahvaljujem na suradnji te im u ime Koprivničko-križevačke županije želim uspješnu novu školsku godinu“, naglasio je zamjenik Ljubić.

Ravnatelj županijskog ŽUC-a Dragutin Guzalić je kako se uvijek rado odazivaju ovoj akciji kojom se nabavom rekvizita pomaže većoj sigurnosti djece u prometu.

 „Ove godine smo uložili još više sredstava, a nadam se da ćemo prslucima doprinijeti da barem jedno dijete spasimo od ozljeda i da ga vozači uoče na vrijeme. Ako ovom akcijom uspijemo spasiti jedno dijete, ova akcija će biti uspješna“,  istaknuo je Guzalić te dodao  kako ŽUC kontinuirano ulaže u svjetlosnu led signalizaciju kod svih škola, a do sada je pokriveno 47 lokacija čime se nastoji upozoriti vozače da uspore.

Akcija traje već treću godinu u što smo uložili oko milijun kuna,  no još uvijek imamo preko 30 škola kod kojih moramo postaviti svjetlosnu signalizaciju“, kazao je Guzalić.

U ime ravnatelja obratio se ravnatelj OŠ Ferdinandovac Slavko Kenđelić koji je uputio zahvale Županiji i ŽUC-u na brizi na školarce, uz želje za uspješnim početkom nove školske godine.

Sastanku s ravnateljima, na kojem je uz sigurnosne trokute podijeljena i edukativna igra „Zemlja rizika“ koju je osigurala Služba civilne zaštite pri Ministarstvu unutarnjih poslova, prisustvovali su i zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnica Upravnog odjela  za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić. Nakon svečane podjele u nastavku je uslijedio radni dio na kojem su ravnateljima prezentirane aktualnosti te informacije o početku nove školske godine.

Služba ureda župana