U Županijskoj upravi predstavljeni EU projekti vrijedni 2,1 milijun kuna

Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave zajedno sa nositeljima i partnerima predstavio projekte odobrene iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti 2.122,009,23 kuna.
Riječ je o četiri projekta u kojima sudjeluje devet institucija s područja Koprivničko – križevačke županije: Koprivničko-križevačka županija, PORA, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Klub za starije osobe “Mariška”, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, Dječji vrtić “Tratinčica” Koprivnica, Obrtnička škola Koprivnica, Strukovna škola Đurđevac i Obrtničko učilište POUKA.
U uvodnom izlaganju župan je istaknuo ulogu PORE Razvojne agencije: „Smatram da treba na ovakav način promovirati aktivnosti i rezultate Županije kao koordinatora odnosno naše Razvojne agencije kao i svih partnera u ovim projektima. To ima dva cilja, jedan je da se prezentira sve ono što se radi i naravno rezultat toga, a drugo je da nas sve to motivira i za nove projekte“. O partnerstvu i zajedničkoj suradnji složila se i ravnateljica Melita Birčić te dodala kako je PORA dala iskustvo i znanje za pripremu navedenih projekata što je rezultiralo dobivanjem bespovratnih sredstava.
Projektom RUKA POMOĆI čija vrijednost je 1.318.913,118 kuna, a nositelj je Klub za starije osobe Mariška, iz Europskog socijalnog fonda financirat će se pružanje socijalnih usluga, odnosno pomoć u kući za starije i nemoćne osobe s područja Koprivničko-križevačke županije za 200 korisnika pojasnila je predsjednica Kluba Valentina Čadavec. Projektom će se također financirati plaća za 23 gerontodomaćice tijekom 10 mjeseci. Za ukupno 35 žena – 23 gerontodomaćice i još dodatno 12 nezaposlenih, projektom će se omogućiti stjecanje certifikata za gerontodomaćicu, odnosno završit će verificiranu edukaciju za pružanje usluge pomoći u kući, čime im se izravno omogućava zapošljavanje ili pokretanje vlastitog posla na području pružanja socijalnih usluga.

IMG_2246mProjekti „PODUZETNIK ZA PET“, „VRIJEDNE RUČICE“ i „HOĆU BITI VJEŠT(Đ)AK“ koje zajednički provode institucije s područja Koprivničko-križevačke županije također će se financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda te će se njihovom provedbom osigurati kvalitetna nastava i rad s djecom od predškolske dobi pa sve do srednje škole. Djeci će se omogućiti direktno upoznavanje s obrtničkim zanimanjima putem praktične nastave i rad kroz učeničku zadrugu i praktične sekcije. Na taj način će potporne institucije u županiji direktno pružiti stručnu pomoć budućim obrtnicima i poduzetnicima tijekom njihovog školovanja, dok će učenici i djeca imati priliku izravno prakticirati poduzetništvo i obrtništvo kroz samostalnu proizvodnju proizvoda, plasiranje na tržište i promociju.
Osim toga, projektima će se nabaviti informatička i ostala oprema potrebna za rad učeničkih zadruga, zatim potrošni materijal za rad učeničkih zadruga te će se učenicima također omogućiti putovanja i posjeti te izlaganja na sajmovima.
O značaju ovih projekata za Županiju, ukupne vrijednosti 803.096,05 kuna i suradnji kao dobrom primjeru i drugima, govorili su predstavnici nositelja projekata: tajnik Obrtničke komore Božo Barać, ravnateljica DV Tratinčica Slavica Mihalec Kanižaj te ravnatelj Strukovne škole Mirko Peršinović.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.