U Županijskoj upravi održano predavanje na temu seksualnog nasilja

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u  ponedjeljak 25. studenog udruga HERA organizirala je u prostoru Županijske uprave  predavanje na temu seksualnog nasilja za članove Županijskog međuresornog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ispred Koprivničko-križevačke županije sastanku je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

O važnosti obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama govorila je Marina Švagelj Jažić iz HERE Križevci, o iskustvima u radu policijskih službenika sa ženama žrtvama nasilja govorila je  Maja Gregurević iz PU Koprivničko-križevačke, a o iskustvu u radu Centra za žrtve seksualnog nasilja govorila je Anamaria Droždan-Kranjčec predstavnica Ženska sobe Zagreb.

Na predavanju su sudjelovali policijski službenici, djelatnice centara za socijalnu skrb, Zavoda za hitnu medicinu te Opće bolnice Koprivnica.

Kontinuirani rad na edukaciji te senzibilizaciji javnosti o nasilju nad ženama bitan je aspekt cjelokupnog djelovanja u borbi protiv nasilja nad ženama s ciljem pomoći i podrške ženama koje su preživjele neki od oblika nasilja ili su izložene nasilju.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenoga 1960. sestre Patriu Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sa 25.studenim počinje globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta, kampanja završava 10. prosinca.

Kampanja “16 dana aktivizma” obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  • 25. studeni – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
  • 1. prosinac – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
  • 3. prosinac – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
  • 6. prosinac – Godišnjica Montrealskog masakra
  • 10. prosinac – Međunarodni dan ljudskih prava

Predavanje je dio aktivnosti projekta „Aktivno protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji” kojeg financijski podržavaju Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci.

Služba ureda župana