U Županijskoj upravi održan sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima je danas, u četvrtak 22. kolovoza, boravio u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji prilikom kojeg se susreo s najvažnijim akterima političkog, gospodarskog i društvenog života županije. Predsjednik Vlade radni je posjet započeo sastankom u Podravki gdje su ga dočekali predsjednik Uprave Marin Pucar s članovima Uprave i potpredsjednicima korporativnih sektora tvrtke te župan Darko Koren sa zamjenikom župana Darkom Sobotom i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Nakon sastanka s čelnim ljudima Podravke na kojem su prezentirani rezultati tvrtke i planovi daljnjeg razvoja, delegacija Vlade se uputila u Županijsku upravu gdje ih je dočekao domaćin župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem, a sastanku su prisustvovali i saborski zastupnici Damir Felak, Branko Hrg i Željko Lacković, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić sa zamjenicama Ksenijom Ostriž i Melitom Samoborec te predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić. Predsjednik Vlade u Županijsku je upravu stigao u pratnji  ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministrica poljoprivrede Marije Vučković te ministra turizma Garija Cappellija.

Župan Koren uvodno je zahvalio predsjedniku Plenkoviću na dolasku istaknuvši važnost suradnje jedinica lokalne i regionalne samouprave s Vladom naglasivši dobru suradnju Koprivničko-križevačke županije s ministarstvima i ostalim tijelima državne vlasti. Predsjednika Plenkovića župan je izvijestio o ključnim projektima koje Županijska uprava postavila visoko u svoje prioritete poput izgradnje brze ceste do Koprivnice i nedavnom sastanku s vodstvom Hrvatskih cesta, zatim  projekt iskorištavanja geotermalnih izvora na području županije, a predstavljeni su i programi ulaganja u zdravstvo te izgradnje školskih sportskih dvorana kao i projekt razvoja turističkih potencijala kontinentalnog turizma nakon što je Županija kupila dvorac Inkey u Rasinji.

Na sastanku je bilo riječi i o aktualnom stanju projekta RCGO Piškornica za što je predsjednik Plenković, s obzirom da se radi o strateškom projektu od državne važnosti, predložio poseban sastanak Županijske uprave s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

Sudionici sastanka dotakli su se i teme Podravke, a župan je predsjedniku Vlade pojasnio svoje stajalište po pitanju udjela države u vlasničkoj strukturi koprivničkog prehrambenog giganta .

Podržavamo smjer razvoja Podravke i smatram da Uprava radi sjajan posao posebice u segmentu povezivanja poljoprivredne proizvodnje s lokalnim dionicima. Tu je Podravka napravila značajan iskorak i pomaže ljudima koji su je praktički izgradili. Smatram kako postojeći vlasnički portfelj u kojem država ima svoj postotak od strateške važnosti ne treba mijenjati jer je on optimalan. On omogućava pozitivan društveni utjecaj koji neće naštetiti potencijalu i profitu , a vratit će višestruko u smislu utjecaja i koristi prema zajednici koji država i sada u postojećem modelu ostvaruje“, pojasnio je župan.

Predsjednik Plenković je iskazao zadovoljstvo posjetom Koprivničko-križevačkoj županiji i Podravki napomenuvši kako rezultati ohrabruju te su dobar pokazatelj da sjeverozapadna Hrvatska i Koprivničko-križevačka županija dobro  koristi svoje potencijale. Prioritet Vlade, istaknuo je Plenković, jest razvoj svih krajeve Hrvatske pri čemu je ključna prometna infrastruktura koja na području Koprivničko-križevačke županije mora doživjeti dodatni poticaj.

„Povezivanje Križevaca i Koprivnice je na listi naših prioriteta, drago mi je da ste održali sastanke s upravom Hrvatskih cesta po tom pitanju, a nadležno ministarstvo će uz ostale aktere tog procesa uložiti maksimalne napore kako bi se pripremila projektna dokumentacija  za realizaciju žile kucavice Podravine od koje će koristi imati i ostale  županije u ovom dijelu Hrvatske. Drago mi je da smo se sastali, cilj je bio da se upoznamo s ključnim temama kako bi kvalitetno pripremili sastanke u ministarstvima, a posebno veselimo što se u punom sastavu vraćamo u Koprivnicu već u prosincu kad će Koprivničko-križevačka županija biti domaćin idućeg susreta Vlade RH, župana i predsjednika udruga gradova i općina“, kazao je Plenković.

Gradonačelnik Jakšić je predsjednika Plenkovića također upoznao s projektima koje provodi Grad Koprivnica kazavši kako ima mnogo tema koje zajednički sa Županijskom upravom mogu otvoriti u nadležnim ministarstvima, a na korist svih stanovnika koji žive na području županije.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi predsjednik Vlade je obišao koprivničke Gradske bedeme i prostor Renesansnog festivala gdje ga je o rezultatima i karakteristikama ove top turističke manifestaciji izvijestio direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan. Plenković je čestitao organizatorima istaknuvši važnost manifestacije za turističku ponudu cijelog sjeverozapada Hrvatske, a festival koji se održava po četrnaesti puta otvorio je ministar turizma Gari Cappelli.

 Služba ureda župana

Izvori fotografija: vlastiti, drava.info, epodravina.hr