U Županijskoj upravi održan radni sastanak s pročelnikom Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, organizatorima javnih okupljanja upućen apel za poštivanje propisanih epidemioloških mjera i procedura

Pred nama je blagdan Velike Gospe na kojem će se diljem županije okupiti velik broj vjernika, a koliko smo informirani planiraju se i javna okupljanja na koncertima što predstavlja zdravstveni rizik ukoliko dođe do opuštanja ili nepoštivanja epidemioloških mjera. Pozivam sve stanovnike na savjesno i odgovorno ponašanje, a organizatore da budu svjesni potencijalnih rizika i odgovornosti koju imaju te mogućih posljedica - istaknuo je župan Koren

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Službe ureda župana Melite Ivančić danas su u prostorijama Županijske uprave održali radni sastanak s pročelnikom Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivicom Matošićem i voditeljem Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslavom Blažotićem. Na sastanku je uz analizu dosadašnjeg rada i aktivnosti Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije raspravljeno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području županije koja je s obzirom na trenutno stanje ocijenjena vrlo povoljnom.

Župan je pohvalio suradnju Područnog ureda civilne zaštite Varaždin i Županijskog Stožera te operativne snage koje stoje na dispoziciji i svojim angažmanom doprinose u cjelokupnom funkcioniranju sustava. Dodao je kako je aktualna epidemiološka situacija vrlo dobra zahvaljujući pravovremenim reakcijama Stožera i provođenju odluka u koordinaciji sa svim relevantnim službama i zdravstvenim ustanovama te zbog odgovornog ponašanja stanovnika koji slušaju upute i primjenjuju naložene preporuke stručnih službi. „Nadamo se da će se ovaj trend i dalje nastaviti jer pred nama je blagdan Velike Gospe na kojem će se diljem županije okupiti velik broj vjernika, a koliko smo informirani planiraju se i javna okupljanja na koncertima što predstavlja zdravstveni rizik ukoliko dođe do opuštanja ili nepoštivanja epidemioloških mjera. Vjerujem kako su organizatori upoznati s odlukama Nacionalnog stožera koje nalažu da se skupovi iznad 100 sudionika prijavljuju,  dok se za skupove veće od 1000 sudionika traži odobrenje Županijskog stožera civilne zaštite. Pozivam sve stanovnike na savjesno i odgovorno ponašanje, a organizatore da budu svjesni potencijalnih rizika i odgovornosti koju imaju te mogućih posljedica “, istaknuo je župan.

Zamjenik župana i načelnik Stožera Ljubić je dodao kako je Stožer po tom pitanju službenim dopisom upozorio općinske i gradske načelnike stožera civilne zaštite na potencijalne rizike zbog povećanog broja ljudi povodom proslave blagdana te najavljenih glazbenih koncerata i manifestacija. „Obaveze koje organizatori imaju su jasno propisane od strane Nacionalnog stožera  i Hrvatskog zavoda za javno njih se treba strogo pridržavati. Sadašnje dobra epidemiološka slika je rezultat pravovremenih reakcija, preventivnih djelovanja i nadzora. Nadamo se da će ovakvo stanje ostati te da će organizatori ispuniti sve ono što su dužni u skladu s odlukama Nacionalnog stožera. Svi moraju biti svjesni svoje odgovornosti“, kazao je zamjenik Ljubić.

Pročelnik Matošić se složio sa svime navedenim kazavši kako će Služba civilne zaštite provesti sve potrebne aktivnosti te upozoriti sve organizatore na dužnost ispunjavanja svih epidemioloških procedura i mjera koje imaju u pogledu organiziranja javnih okupljanja. „Situacija u vašoj županiji je iznimno dobra, poduzeli ste sve potrebne mjere kako bi ona bila stabilna i na tome vam čestitam . Vrlo je važno da zadržimo ovakav trend i da sve dionike upozorimo na potrebu za odgovornim ponašanjem u narednom razdoblju kako bi i dalje ostali bez žarišta koronavirusa“, napomenuo je Matošić.

Na radnom sastanku je raspravljano i o nadolazećoj školskoj godini te nabavi zaštitne opreme za škole te sustav zdravstvene i socijalne skrbi na području županije, ali će se po tom pitanju pričekati daljnje odluke i upute koje će se provoditi nakon što ih donesu Stožer civilne zaštite RH i Hrvatski zavoda za javno zdravstvo.

Služba ureda župana