U Županijskoj upravi održan prijem za veleposlanicu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj.E.  Genku Georgievu

Župan Darko Koren sa zamjenicima župana Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem u četvrtak, 12. ožujka je u Županijskoj upravi održao prijem za veleposlanicu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Genku Georgievu. Župan je veleposlanicu upoznao s posebnostima Koprivničko-križevačke županije predstavivši geostrateški položaj, gospodarski i turistički potencijal te mogućnosti suradnje naglasivši kako Koprivničko-križevačku županiju i Republiku Bugarsku vežu prijateljski odnosi uspostavljeni još 2003. godine Sporazumom o suradnji sa bugarskom upravnom oblasti Stara Zagora.

„Ovakvi su susreti odličan temelj za još snažniji razvoj gospodarskih odnosa između Bugarske i Hrvatske te suradnju naših regija budući da imamo velikih sličnosti i po pitanju jezika i mentaliteta. Postoji značajan prostor za kvalitetnu suradnju koju treba proširiti na gospodarski sektor te kulturu i turizam. U našoj županiji  djeluje nekoliko velikih gospodarskih subjekata poput Podravke i Belupa koji su itekako poznati u Bugarskoj pa vidimo  prostor za suradnju u području prehrambene i prerađivačke industrije te na području farmaceutike. Naravno važna je i suradnja na području turizma jer imamo sjajnu eno-gastronomsku ponudu i prirodne ljepote koje treba iskusiti.  Veselimo se budućim susretima i novim prijateljstvima koja će sigurno biti na obostrano zadovoljstvo“, kazao je župan Koren.

Veleposlanica Georgieva koja je u Županijsku upravu stigla u pratnji tajnice i trgovinske savjetnice  Mirelle Tasseve, istaknula kako Hrvatska i Bugarska na političkom planu nemaju otvorenih pitanja te kako je Bugarska zainteresirana za suradnju i zajednički nastup na europskom i svjetskom tržištu.

„Odnos između naših država može biti primjer za ostale zemlje jer radi se o bezuvjetnoj podršci. Želja nam je iznijeti konkretne prijedloge suradnje te povezati gospodarstvenike dviju zemalja kako bi se odnosi još više unaprijedili. Znamo za tvrtke Podravku i Belupo koji su vaši snažni gospodarski subjekti, vjerujem kako u suradnji s našim tvrtkama zajednički možemo izaći na tržište Europe i svijeta. Imamo što ponuditi, raspolažemo industrijskim kapacitetima, posebice u segmentu prehrambenog i prerađivačkog sektora, razvijamo školstvo i visoko obrazovanje, turizam, dakle povezivanje u svim tim područjima je moguće“, istaknula je Georgieva.

Gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je također prisustvovao prijemu, predstavio je gospodarske i turističke potencijale Koprivnice istaknuvši okrenutost Grada prema održivom razvoju i zelenoj gradnji.

Prijemu za veleposlanicu Georgievu prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev i pročelnik Ureda gradonačelnik Grada Koprivnice Dario Jembrek.

Na kraju susreta razmijenjeni su prigodni pokloni te dogovoren novi susret hrvatskih i bugarskih gospodarstvenika koji bi se trebao održati krajem ove godine.

Služba ureda župana