U Županijskoj upravi održan informativni sastanak na temu osnivanja Proizvođačke organizacije voćara i povrtlara Koprivničko križevačke županije

U petak,  25. lipnja  u Županijskoj upravi  je održan informativni sastanak na temu  postupak osnivanja Proizvođačke organizacije voćara i povrtlara Koprivničko križevačke županije. Sastanku s proizvođačima voća i povrća, predsjednicima Udruga voćara i povrtlara prisustvovali su zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, voditelj službe za proizvođačke organizacije pri Ministarstvu poljoprivrede Saša Paprika te predstavnici PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ.

Zamjenik Ljubić kazao je kako  Koprivničko križevačka županija daje visoku važnost jačanju tržišne orijentiranosti i konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, stoga je spremna pružiti tehničku pomoć i financijski poduprijeti  udruživanje primarnih proizvođača voća i povrća u proizvođačku organizaciju kroz pravni oblik zadruge ili trgovačkog društva te dodao kako se Javnim pozivom za donacije udrugama osigurava 50.000 kuna donacije za početne troškove osnivanja proizvođačke organizacije.

Nacionalni okvir kojim se potiče udruživanje, od Nacionalne strategije za održive operativne proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća do Pravilnika o proizvođačkim organizacijama i drugim oblicima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača, je stimulativan i financijski izdašan, a to je vidljivo u Natječaju za tip operacije 9.1.1.: Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede potom je održao prezentaciju s ciljem informiranja proizvođača o mogućnostima i mjerama za voćare i povrtlare te postupku osnivanja Proizvođačke organizacije i koristi koje takva organizacija nudi za članove.

Na sastanku je dogovoreno da će županijski Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu uputiti  upitnik putem web stranice i na adrese proizvođača u kojem će  proizvođači  dostaviti jasan iskaz interesa za osnivanje proizvođačke organizacije, te će im osigurati tehničku pomoć, a nakon iskazanog interesa će se održati ponovni sastanak do  priznavanja statusa proizvođačke organizacije aktom Ministarstva poljoprivrede.

Spomenimo kako je registriranje proizvođačke organizacije preduvjet za pokretanje investicije u logističku infrastrukturu, gdje je potrebno izgraditi ULO hladnjaču sa sortirnicom do 3.000 tona ukupnog skladišnog kapaciteta, posebno dizajniranu za voće,odnosno povrće, a sve prema proizvodnim kapacitetima prvenstveno članova proizvođačke organizacije.

Služba ureda župana