U Županijskoj upravi obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić održali su prijem za predstavnice medicinskih sestara iz Opće bolnice Koprivnica, županijskog Doma zdravlja te Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko – križevačke županije.

Župan Darko Koren uputivši čestitke svim medicinskim sestrama i tehničarima osvrnuo se na trenutno situaciju u zdravstvu s naglaskom na situaciju oko epidemije COVID-19 te ulogu medicinskih sestara u ovoj zahtjevnoj epidemiološkoj situaciji i to ne samo u bolničkom sustavu već i u sustavu socijalne skrbi. Pri tom je župan istaknuo: „Svi ste Vi jedna vojska koja u narodu štiti ono najvrednije, a to je naše zdravlje, uime svojih suradnika zahvaljujem Vam na tome“ te dodao „Županija čini sve da stvori bolje uvjete i olakša Vam u obavljanju vaših poslova i u materijalnom smislu, što je i vidljivo u realiziranim projektima. Zdravstveni sustav naše Županije doživljavamo kao jednu cjelinu, što posebno dolazi do izražaja u ovim novonastalim okolnostima i radu Stožera, čije ste glavne sastavnice“ zaključio je župan.

Ravnatelj Opće bolnice Koprivnica dr. Mato Devčić prilikom današnjeg susreta istaknuo je:  „najvažnija vrijednost zdravstvenog sustava je kapital koji se nalazi u ljudima i to razumiju oni koji rade u zdravstvenom sustavu. Sestrinstvo živi punih 160 godina i ono što danas imamo je nevjerojatna vrijednost i treba odati čast svim sestrama i tehničarima“.

Glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić uvodno je govorila o 12. svibnja, u spomen na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale te o organizaciji IV. Kongresa sestrinstva Koprivničko-križevačke županije koji je trebao biti središnji događaj obilježavanja i po prvi puta međunarodnog karaktera te je uvjerena da će biti prilike da se taj Kongres i organizira. „I ovaj prijem je dokaz koliko držite do sestrinstva, kao i Vaša podrška organizaciji Kongresa svake godine“ rekla je uvodno sestra Evačić te nastavila: „Ova godina je proglašena godinom sestrinstva i primalja s posebnim naglaskom i na globalnoj razini o nedostatku sestara, a o tome smo i mi više puta razgovarali na lokalnoj razini i svi imamo isti problem. Više nego ikad bavimo se edukacijama, pojačali smo edukacije kako da ostanemo zdravi i negativni na COVID -19 da bismo mogli pomagati drugima. Ponosni smo što zasada, naglašavam zasada, nemamo oboljelih među sestrama, ali moramo biti ljudi i znati da to nije nemoguće“ naglasila je sestra Evačić. Borimo se s nepoznatim virusom i već sutra ta se situacija može promijeniti. Nije dovoljno biti samo educiran, potrebni su i materijalni resursi i ovom prilikom zahvaljujem ravnatelju Devčiću, Županiji i Stožeru civilne zaštite  što smo od samog početka ove borbe imali sva potrebna zaštitna sredstva, imamo ih i danas i niti u jednom trenutku nismo ostali bez njih“  istaknula je sestra Evačić.

Predsjednica županijske podružnice HUMS-a i predsjednica Vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara Marina Friščić zahvalila je županu na prijemu koji se već šestu godinu zaredom upriličuje u Županijskoj upravi.

„Svečarski dio ove godine izostaje, ali naglasak je na godini sestrinstva kako bi se široj javnosti približio još više poziv sestre odnosno posao primalje. Ova situacija s korona infekcijom je izazov, ali i test za sestrinstvo te su sukaldno tome provedene anonimna ankete među 1800 sestara o načinu kako se sestre nose s ovom zahtjevnom situacijom, te će rezultati biti prezentirani ministrici Bedeković. Županijska podružnica i dalje je vrlo aktivna što se tiče javno zdravstvenih akcija i stručnih predavanja, kao i online edukacije te je sestra Friščić najavila aktivnosti na jesen ukoliko će to situacija s epidemijom dozvoliti.

Današnjem prijemu je prisustvovala i Snježana Vuljak, voditeljica Povjerenstva za kontrolu bolničkih  infekcija i kontrolu kvalitete zdravstvene zaštite OB Koprivnica, ujedno i članica stručnog Tima za provođenje i organizaciju mjera u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica koji je imenovao županijski Stožer civilne zaštite. Istaknuto je kako ovo Povjerenstvo u Bolnici već 22 godine aktivno radi te istaknula timski rad svih sestara koprivničke Bolnice, Doma zdravalja i Zavoda za hitnu medicinu kao ključ uspjeha tog dijela zdravstvenog sustava.

U svom obraćanju o važnosti međusobne suradnje svih sestara u svim dijelovima zdravstvenog sustava govorile su i sestra Biserka Zlatar, glavna sestra Doma zdravlja KKŽ, kao i Ljiljana Šoštarić glavna sestra županijskog Zavoda za hitnu medicine. Zahvalile su na značaju koji se daje sestrama u našoj Županiji, a što je posebno vidljivo i u ovoj novonastaloj situaciji oko epidemije koronavirusa „čime smo svi zajedno ohrabreni do kraja“ rekla je sestra Sitar. U svakodnevnom radu Zavoda za hitnu medicinu sestra Šoštarić istaknula je neizvjesnosti i nesigurnost u ovo današnje vrijeme epidemije koronavirusa prilikom svakog zaprimljenog poziva te uputila čestitku svim liječnicima i medicinskim sestrama koji se „izvrsno nose s time i zahvalila na predanom radu u kojem su neizbježne emocije“ te ovim riječima zaključila današnji susret.

Služba ureda župana