U županijski Zavod za javno zdravstvo stigle prve doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, danas kreće cijepljenje korisnika u koprivničkom Domu za starije i nemoćne i zdravstvenih djelatnika OB Koprivnica

Otvaramo jedno novo poglavlje u borbi protiv pandemije koje će u konačnici rezultirati vraćanjem života u normalu, no građani se i dalje moraju pridržavati svih propisanih mjera kako bi uspješno završili rat protiv ove pošasti – istaknuo je župan Darko Koren

U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije danas je stigla prva pošiljka 315 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech. Cjepivo je u pratnji policijskih službenika dostavilo Ravnateljstvo civilne zaštite RH, a ispred županijskog Zavoda pošiljku su preuzeli župan Darko Koren, ravnateljica Zavoda Draženka Vadla, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić i zamjenica načelnika Melita Ivančić, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac i voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić.

Nakon preuzimanja cjepiva održana je konferencija za medije na kojoj je upućen poziv građanima  da se odazovu cijepljenju i svojim odgovornim ponašanjem  zaštite svoje bližnje i sugrađane te podrže kampanju “Misli na druge – cijepi se“. Župan Darko Koren kazao je kako je dolazak cjepiva poseban trenutak koji u velikoj mjeri određuje budući tijek epidemije te kako se otvara novo poglavlje u borbi protiv bolesti COVID-19.

„Bitno je naglasiti da dolaskom cjepiva problem pandemije nije riješen, ovo je samo početak i jedan vrlo bitan moment u rješavanja tog problema. Otvaramo jedno novo poglavlje u borbi protiv pandemije koje će u konačnici rezultirati vraćanjem života u normalu, no građani se i dalje moraju pridržavati svih epidemioloških mjera kako bi uspješno završili rat protiv ove pošasti. Svi zajedno moramo biti odgovorni i oprezni  jer, ponavljam, ovo nije kraj borbe nego je tek početak rješavanja problema.Veliku zahvalu upućujem našem zdravstvenom sustavu i svim zdravstvenim djelatnicima Koprivničko-križevačke županije na nesebičnom zalaganju i trudu koji ulažu svih ovih mjeseci kako bi očuvali zdravlje naših sugrađana. Naša uloga je da uz sve postojeće aktivnosti i promoviramo cijepljenje protiv COVID-19 kao najefikasnijeg alata u borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja. Uvjeren sam da će sugrađani prepoznati važnost cijepljenja te da će ovaj dan biti prekretnica u borbi protiv pandemije“, istaknuo je župan Koren.

Ravnateljica županijskog Zavoda Draženka Vadla pojasnila je kako će prvo cijepiti najugroženije skupine građana, a danas su na rasporedu korisnici koprivničkog Doma za starije i nemoćne te dio zdravstvenih djelatnika OB Koprivnica, dok će se sutra cijepiti preostali dio liječnika i medicinskih sestara iz bolnice te korisnici Doma za starije i teško bolesne osobe “Senior Care” iz Križevaca.

 

Zaprimili smo prvu pošiljku od 315 doza cjepiva koje ćemo u roku od dva dana potrošiti u našoj županiji prema Planu cijepljenja. Riječ je o inicijalnim dozama, a svaki će tjedan dolaziti nove količine cjepiva. Molim građanstvo, a posebice starije osobe i kronične bolesnike da se strpe i da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi se napravio raspored cijepljenja. Studije su pokazale, a to se odnosi i na našu županiju, da je potrebno procijepiti 70 posto stanovništva. U povijesti je cijepljenje bilo jedno od najefikasnijih  zdravstvenih mjera, sigurna sam da će i ovo dati učinak kako bi se zaustavilo širenje ta na kraju i pobijedila epidemija“ istaknula je ravnateljica Vadla te apelirala na stanovnike da se i u razdoblju procjepljivanja, koje će se odvijati u skladu s dinamikom dolaska novih doza cjepiva, i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije kao primarnog oblika zaštite.

Od 315 doza cjepiva koje su danas pristigle, 60 doza je namijenjeno za koprivničku bolnicu, kazao je ravnatelj Mato Devčić te dodao kako je do sada oko pola zaposlenika iskazalo  interes za cijepljenje. „Prvenstvo će se cijepiti zaposlenici koji rade na COVID odjelu, u jedinci intenzivnog liječenja sa COVID pacijentima kao i oni koji rade s pacijentima koji su u izolaciji. Do sada je oko 50 posto zaposlenika bolnice iskazalo interes za cijepljenje, a ovim putem pozivam i ostatak zaposlenika da još jednom razmisle koliko je važno procijepiti se i postati otporan na virus kako bismo i na ovaj način povisili sigurnost zdravstvenog sustava u našoj županiji. Što se tiče stanja u bolnici, trenutno je hospitalizirano 64 osoba oboljelih od koronavirusa, a njih 14 zahtijeva potporu respiratora“, kazao je ravnatelj Devčić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić osvrnuo se  na postupak izdavanja propusnica kazavši kako je od ponedjeljka zabilježen izuzetno velik broj zahtjeva. Zaprimili smo preko 10.000 zahtjeva za propusnice putem sustava e-građanin i e-maila, a bilo je i oko 24.000 poziva. Prihvaćeno je oko 6.500 propusnica, dok je odbijeno oko 3.500 zahtjeva koji su se smatrali neopravdanima i nisu u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH. Apeliramo na građane da poštuju Odluku i suzdrže se od nepotrebnih kretanja kako bi spriječili širenje koronavirusa. Također molimo za strpljenje po pitanju izdavanja propusnica, mnogi nepotrebno šalju i po više desetaka upita čime se otežava i značajno usporava cijeli proces“, napomenuo je načelnik Stožera Ljubić.

O primjeni odredbi Odluke o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj govorio je načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac koji je kazao kako su policijski službenici na području županije od 23. prosinca kontrolirali oko 10.300 osoba. „U 52 slučaja zatekli smo građane bez propusnice koji su vraćeni u svoje mjesto stanovanja. Zdravstveno stanje u Policijskoj upravi je zadovoljavajuće, svega je dvoje pozitivnih djelatnika na koronavirus“, rekao je načelnik Štimac.

Podsjetimo, s današnjim danom u svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca kojima se pridružila i Hrvatska te će svakog tjedna stizati nove doze cjepiva prema Planu cijepljenja koji je donijela Vlada RH. Dosad je Hrvatska osigurala 5.905.000 doza cjepiva s ciljem da se protiv koronavirusa cijepi minimalno 70 posto građana, a cjepivo će biti besplatno te će se građani cijepiti na dobrovoljnoj osnovi. Cijepljenje će se istodobno odvijati u svim županijama, a do kraja ožujka u Hrvatsku bi trebalo stići 270.000 doza cjepiva.

Pod sloganom “Misli na druge – cijepi se” pokrenuta je i kampanja koja poziva na cijepljenje pa ovim putem pozivamo naše sugrađane da budu odgovorni i „misle na druge“ te iskažu interes i prijave se liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije