U županiji potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, Stožer civilne zaštite apelira na stanovništvo da se pridržava uputa i ostane u kućama

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na današnjoj je konferenciji za medije obavijestio javnost kako je na području županije registriran prvi slučaj bolesti COVID 19 uzrokovane  koronavirusom . Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je izvijestio kako se radi o osobi koja je doputovala iz inozemstva te kako je smještena u OB „Dr. Tomislav Bardek“.

„Možemo potvrditi da je na području naše županije zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom,  a osoba je s blagim simptomima hospitalizirana i stavljena u izolaciju u OB „Dr. Tomislav Bardek“. Ovog trenutka je 560 osoba u samoizolaciji, a registrirano je i 12 osoba koji su prekršili mjere i njima je uručena novčana kazna. Od danas je ukinut javni linijski autobusni i željeznički  prijevoz, dakle mjere se pooštravaju kako bi se uspješnije borili s epidemijom. Apeliramo da se građani pridržavaju uputa smanjenog socijalnog kontakta, da drže razmak ako nužno izlaze, no preporučamo da ostanu kod svojih kuća posebice starije osobe. Kontrole okupljanja će biti veće, a policijski će službenici zajedno sa operativnim snagama civilne zaštite osim javnih prostora  kontrolirati i osobe koje su u mjeri samoizolacije i karantene“, napomenuo je načelnik Stožera Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla kazala je kako se osoba pozitivna na koronavirus zarazila u inozemstvu, a po povratku ona, a niti njezina obitelj nisu uspostavljali kontakte s okolinom.

Obitelj se ponijela odgovorno, nisu se družili s drugim ljudima. Oni su trenutno u kućnoj samoizolaciji i nadam se da se tak krug ljudi neće proširiti. Pod aktivnim su nadzorom, pratimo njihovo stanje. Apeliram na sve sugrađane koji su dobili mjere samoizolacije da ih se pridržavaju, vozače da se pridržavaju mjera karantena te na naše sugrađane da se pridržavaju općih mjera zaštite, primjenjujući higijenski standard, pranje i dezinfekciju ruku i prostora, držanje distance uz izbjegavanje grupiranja u javnim i u zatvorenim prostorima. Kupovinu neka obavlja najmlađi član kućanstva i to u razumnim količinama. Situacija je još uvijek povoljna za našu županiju, a koliko će ona biti takva ovisi samo o nama“, naglasila je ravnateljica Vadla.

O kliničkoj slici zaražene osobe izvijestio je ravnatelj OB „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić.

„Osoba je zaprimljena sa simptomima povišene tjelesne temperature i otežanog disanja, obrađena je kroz uspostavljen sustav trijaže pacijenata sa sumnjom na COVID 19 infekciju, zbrinuta na Odjelu infektologije koji je ujedno i izolacija i dobila je maksimalan stupanj zaštite propisan za ovakve pacijente. Građani se trebaju zapitati da li su sve učinili kako bi smanjili socijalne kontakte. Potpuno isključenje socijalnih kontakata minimalno dva do tri tjedna će bitno utjecati na dinamiku i pojavnost koronavirus infekcija na području Koprivničko-križevačke županije. Promislite što sami možete učiniti, je virus je naš realitet i moramo biti krajnje ozbiljni u ovoj situaciji“, istaknuo je ravnatelj Devčić.

Napomenuo je kako  OB „Dr.Tomislav Bardek“  može zbrinuti 50 pacijenata koji imaju potvrđenu koronavirus infekciju u potpunu izolaciju.

„Bolnica je spremna i za pacijente s težim simptomima koji bi zahtijevali pomoć mehaničke ventilacije. Imamo na raspolaganju 14 respiratora  i to će biti dostatno u ovoj dinamici razvoja. Na raspolaganju imamo i druge resurse – anesteziološke aparate koji bi bili popunjavanje postojeće aparature, ako bi se kod bolesnika razvili  najteži oblici bolesti“, naglasio je Devčić te dodao kako svi pacijenti koji dolaze u bolnicu prvo prolaze kroz sustav trijaže u specijalnom šatoru ispred ulaza u bolnicu gdje se prijem i obrada vrši u skladu s protokolima, a oni koji će imati simptome i trebati hospitalizaciju će biti upućeni na izolirane odjele posebnim ulazom i bez kontakta s ostalim pacijentima.

Iznimno je važno, dodao je Devčić, da pacijenti koji imaju simptome gripe prije dolaska u bolnici prvo kontaktiraju svoje liječnike koji će odrediti ima li potrebe za dolaskom.

Javnosti se obratio i župan Darko Koren koji je pozvao građane da se pridržavaju svih uputa i mjera Stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi smanjenjem socijalnog kontakta ograničili i usporili rast epidemije te time pomogli zdravstvenom sustavu da lakše prihvati  i zbrine oboljele.

„Svima bi trebalo biti jasno da vodimo veliku bitku  te da svojim odgovornim ponašanjem i pridržavanjem svih uputa možemo aktivno doprinijeti. Ovim se putem zahvaljujem svima koji sudjeluju na prvoj crti obrane, posebno zdravstvenim djelatnicima koji nesebično rade kako bi se negativne posljedice ove krize smanjile na najmanju moguću mjeru“, istaknuo je župan Koren.

Služba ureda župana