U Županiji potpisani Ugovori za poticanje poduzetništva

„Možemo reći da je kroz Poduzetnički impuls uloženo 11 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna uloženo u strukovno obrazovanje od čega je Koprivničko-križevačka županija od značajnih županija koja ulaže u taj segment“.

U sjedištu Koprivničko-križevačke županije u utorak, 16. prosinca potpisana su dva Ugovora. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz programa “PODUZETNIČKI IMPULS” potpisala je ravnateljica PORA Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić sa zamjenikom ministra poduzetništva i obrta Draženom Prosom. Riječ je o Program poticanja poduzetništva i obrtništva za 2014 godinu, za mjeru “Razvojne agencije, poduzetnički centri i centri kompetencije”. U okviru ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa, objavljena su tri prioriteta, koja uključuju jedanaest mjera, a za koje su raspisani Javni pozivi na koje su se zaključno do 31. listopada 2014. godine mogli prijaviti poduzetnici, poduzetničke potporne institucije i obrazovne ustanove. Osim PORA-e bespovratna sredstva odobrena su i Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever, a ugovore je potpisao ravnatelj Ivan Šimić.
Potpisivanju Ugovora je prisustvovao i župan Darko Koren sa suradnicima koji je pozdravio prisutne te istaknuo „kako je ovo potpisivanje pokazatelj kojim se valoriziraju aktivnosti i rad potpornih institucija Županije“. Zahvalio se i na uspješnoj suradnji ministarstva i Županije koja se očitovala i u organizaciji Obrtničkog i gospodarskog sajma, a čiji je nositelj Obrtnička komora Koprivničko – križevačke županije.
Ravnateljica Birčić osvrnula se na rad PORA-e tijekom godine te naglasila kako je PORA i ove godine svakodnevno pomagala poduzetnicima u pripremi njihovih projekata za kandidiranje na Poduzetnički impuls i samostalno uspješno kandidirala projekt na mjeru C3A: “Razvojne agencije, poduzetnički centri i centri kompetencije“, ukupne vrijednosti 195.748,87 kuna, od čega joj je odobren iznos od 143.718,82 kuna, odnosno 73,42%. Posebno je naglasila važnost projekta za jedinice lokalne samouprave koji su odobreni te su ostvarena bespovratna sredstva od 8 milijuna kuna.
U ime Ministarstva poduzetništva i obrta zamjenik ministra Pros pozdravio je prisutne te naveo kako današnje potpisivanje Ugovora pokazuje da je intencija ministarstva jačanje kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija upravo zbog toga što je hrvatskom malom gospodarstvu za razdoblje od 2014.-2020. godine na raspolaganju milijardu eura.
„Možemo reći da je kroz Poduzetnički impuls uloženo 11 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna uloženo u strukovno obrazovanje od čega je Koprivničko-križevačka županija od značajnih županija koja ulaže u taj segment“.
Pohvalio je rad PORA-e te naveo da se nalazi među pet najboljih i najkvalitetnijih regionalnih razvojnih agencija. Najavio je kako će krajem siječnja PORA imati značajnu ulogu vezanu uz natječaj na program koji je vrijedan 140 milijuna eura koji će biti usmjeren ka proizvodnji u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija te jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika. O suradnji ministarstva, županija, potpornih institucija i poduzetnika, zamjenik Pros je istaknuo kako „U budućnosti očekujemo još više suradnje i poduzetničkog optimizma“.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.