U Županiji održan sastanak o mogućnostima izgradnje tvornice kineske tvrtke FUFENG GROUP

U petak, 29. travnja, u Županiji je održan sastanak o mogućnostima izgradnje tvornice Mononatrij glutamata (MSG) na području Koprivničko-križevačke županije. Tvornicu bi gradila tvrtka FUFENG GROUP iz Kine, stoga je sastanku bio prisutan potpredsjednik za razvoj Guo Yingxi sa suradnicima. Domaćin sastanka bio je župan Darko Koren, a prisutni su bili i predstavnici Grada Koprivnice na čelu s gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem, te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj. Obzirom da je partner u projektu koprivnička kompanija Podravka prisutan je bio predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković sa suradnicima.

Nakon uvodne riječi župana pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac održao je prezentaciju o mogućnostima realizacije projekta u poslovnim zonama Županije, te predstavio geostrateški i prometni položaj ovog područja. Zamjenik gradonačelnika Grada Koprivnice Dražen Pros prezentirao je mogućnosti ulaganja u Gradu Koprivnici, te predstavio postojeću industriju na području Grada.

Gostima iz Kine izloženi su podaci o kadrovskim potencijalima ovog područja, snabdijevanju vodom i energentima, biološkom pročistaču u Koprivnici, kao i poduzetničkim zonama na području koprivničke Podravine i uvjetima investiranja u njima. Posebno su predstavljene poduzetničke zone u Koprivničkom Ivancu (kao najveća zona na širem području) i Gradu Koprivnici, te ukupni benefiti ulaganja na ovom prostoru.

Predstavnici tvrtke Fufeng prezentirali su svoje poslovanje i projekt koji namjeravaju provesti na ovom području. Gufeng grupa je ponajveći svjetski proizvođač MSG-a (25% od ukupne svjetske proizvodnje), a zainteresirani su za gradnju proizvodnog kapaciteta u kojem bi proizvodili 60.000 tona godišnje. Vrijednost investicije bila bi 100 milijuna dolara, što bi otvorilo 600-800 novih radnih mjesta. Kao sirovinu za svoju proizvodnju trebali bi između ostalog oko 150.000 tona kukuruza godišnje.

Na sastanku su se interesirali za cijene energenata, komunalnih naknada i doprinosa, a u skorom razdoblju će zajedno sa stručnjacima Podravke pripremiti sve potrebno za izradu projektnog zadatka. Nakon ovog sastanka predstavnici tvrtke Fufeng otišli su u prostore Podravke, a poslije toga na sastanak kod potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Ivana Miloševića, kojem su također prisustvovali župan Darko Koren i predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković.