U Virju otkrivena spomen-ploča zoologu IVI MATONIČKINU

U organizaciji Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja, Općine Virje i Družbe Braća hrvatskoga zmaja na rodnoj kući sveučilišnog profesora Ive Matoničkinoga postavljena je spomen-ploča prigodom 95. obljetnice rođenja. Profesor Matoničkin rođen je u Virju 5. lipnja 1915. godine, na dan kada danas obilježavamo Svjetski dan zaštite životnog okoliša. To je bio povod da se u virovskoj školi okupe profesorovi nekadašnji studenti i suradnici, koji su često navraćali u školu i sudjelovali u susretima Mladih čuvara prirode, čiji ogranak Lastavica na školi djeluje već 30 godina. Prvi dio svečanosti održan je u Školskoj glazbenoj dvorani uz sudjelovanje učenika iz različitih grupa izvannastavnih aktivnosti. Tom je prigodom prikazan i film o zajedničkom istraživanju pojave slatkovodne meduze u šljunčanim jezerima pored Drave u kojem je profesor Matoničkin kao Virovec, koji se ponosio virovskom školom i svojim rodnim mjestom, svesrdno sudjelovao i poticao na druga istraživanja. Izneseni su i drugi zanimljivi podaci o profesoru Matoničkinomu. Zbog svoje privrženosti Virju prof. Matoničkin je proglašen počasnim građaninom Općine Virje. Umro je 2. ožujka 2008. i prema vlastitoj želji pokopan u krugu obitelji i najdražih prijatelja.

U ime domaćina goste je pozdravila ravnateljica Marica Cik Adaković, prof. i mr. sc. Dražen Podravec pročelnik Križevačkog zmajskog stola. Dio svečanosti bio je posvećen obilježavanju Svjetskog dana zaštite životnog okoliša a tom su zgodom  članovi ENO i GLOBE grupe obilježili 10. obljetnicu rada i promovirali novi broj ekološkog glasnika Zelenko.

Ispred rodne kuće o profesoru je govorio Veliki Meštar Družbe prof.dr. sc. Dragutin Feletar koji je zajedno sa kćeri preminuloga profesora otkrio spomen-ploču.

Među značajnim gostima valja spomenuti dr. sc. Vicka Pavičića, jednoga od osnivača Mladih čuvara prirode, prof. dr. sc. Sulejmana Ređepovića i prof. dr. sc. Goroslava Kellera.

Đurđica Krčmar,OŠ prof. F.V. Šignjara Virje