U Virju održan 27. Kajkavski etnografski kviz

Povodom Martinjskih dana Općine Virje, u utorak, 6. studenoga u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju održan je Kajkavski etnografski kviz, 27. po redu, koji su pripremile i vodile učiteljica Silvana Bebek i knjižničarka Đurđica Krčmar Zalar.

Tema ovogodišnjeg kviza bila je „Stari zanati i obrti“ pa je i uređenje glazbene dvorane i pozornice bilo u tom duhu, zahvaljujući vrijednim obrtnicama i umjetnicima: Ivanki Turković koja se bavi tkanjem i često je prisutna na različitim obrtničkim sajmovima, Željki Lukanec koja ima mali obiteljski obrt koji izrađuje kreativne darove, likovnoj umjetnici Željki Embreuš koja se bavi oslikavanjem stakla, Mariji Embreuš koja plete cekere i Peri Ciku koji izrađuje zanimljive predmete od drva, a bavi se i prikupljanjem starina.

Voditeljice kviza ravnateljica Marica Cik Adaković pozdravile su goste, a natjecale su se osnovne škole Frana Koncelaka Drnje, Gola, Ivana Lackovića Croate Kalinovac, Koprivnički Ivanec, Kunovec, uz školu domaćina.

Događanju je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, kao i načelnik Općine Virje Mirko Perok te članovi Povjerenstva kviza – etnologinja Vesna Peršić Kovač, profesorica Anđelka Rihtarić, ravnateljica Obrtničkog učilišta POUKA Jasmina Sinovec i liječnik Davorin Hećimović, gosti iz OŠ Vladimira Nazora Sveti Ilija OŠ Donja Stubica, predstavnice Društva naša djeca Virje koje su i ove godine osigurale prvu nagradu kviza Danijela Večenaj i Kristina Filipović te vrtićarci sa svojim odgajateljicama iz Dječjeg vrtića “Zvončić“ Gola i Dječjeg vrtića „Zrno Virje“.

Upravo su maleni vrtićarci otvorili kviz svojom dramsko-scenskom igrom „Zaljubljeni Ivek“ , a svojim recitalom „Moj dom“ kviz su obogatile i učenice iz OŠ Vladimir Nazor iz Svetog Iliije.

Kao i svake godine natjecatelji su spremno odgovarali na postavljena pitanja te pokazali zavidna znanja vezana uz stare zanate i obrte, a također su izveli pjesme kajkavskih pjesnika te igrali igru Licitarsko srce. Na kraju natjecateljskog dijela predstavili su svoje jezično-istraživače projekte.

Prema broju sakupljenih bodova prvo su mjesto zauzele učenice Sara Premec i Marija Švegović s voditeljicom Danijelom Sunara Jozek, prof. iz OŠ Gola osvojivši glavnu nagradu – ljetovanje u Selcu. Nagradu su im uručile predsjednica DND-a Virje Danijela Večenaj i i direktorica Virovskog doma i općinska pročelnica Kristina Filipović.

Pobjednicima, ali i svim ostalim natjecateljima i voditeljima čestitala je i ravnateljica Cik Adaković te ih razveselila viješću da će svi ostali natjecatelji biti nagrađeni izletom u Koprivnicu, gdje će posjetiti Obrtničku komoru i Muzej grada Koprivnice te se tako ujedno pripremiti za sljedeći kviz čija će tema biti „Domaćinstvo i higijena u kuhinji“. Ravnateljica je najavila i Predmartinjsku večer kulture koja će se održati u četvrtak 8. studenoga s početkom u 19 sati u prostoru škole te pozvala sve okupljene da posjete program.

Služba ureda župana