U Varaždinu održana međunarodna konferencija povodom velikog jubileja – 40 godina Saveza Alpe Jadran

U utorak, 20. studenoga Varaždinska županija, kao predsjedavateljica Saveza Alpe Jadran, bila je domaćin međunarodne konferencije povodom obilježavanja velikog jubileja – 40 godina Saveza Alpe Jadran te suradnje država i regija na prostoru Središnje Europe. Konferencija je održana u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, što je ključno događanje regionalne politike Europske unije, a među čelnim ljudima iz deset regija iz Austrije, Mađarske i Hrvatske, Županiju je predstavljao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Na konferenciji je iznesen pregled dosadašnjih postignuća u 40 godina djelovanja Saveza Alpe Jadran, a čelnici regija ujedno su raspravljali o daljnjem smjeru razvoja Saveza koji je pod imenom Radna zajednica Alpe Jadran osnovan još 1978. godine. Time su predsjednici regionalnih vlada tada neformalne povijesne i prijateljske veze pretvorili u međunarodnu organizaciju, a 20. studenog prije 40 godina potpisan je sporazum o suradnji regija i država koje obuhvaćaju područje Alpa i Jadrana. Radna zajednica Alpe Jadran 2013. godine transformirana je u Savez, nakon što su sve države članice radne zajednice postale i članice Europske unije, te danas članice Saveza dolaze iz regija iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić na konferenciji se osvrnula na dugogodišnju uspješnu suradnju Ministarstva s Radnom zajednicom, koja je za Hrvatsku bila od izuzetnog značaja. Predavanje o pravnom aspektu međuregionalnih organizacija u Europi na konferenciji održao je izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu te su prezentirani i primjeri dobre prakse  projekata koje provode članice Saveza.

Glavni tajnik Saveza Alpe Jadran Thomas Pseiner iznio je presjek rada Saveza u posljednja četiri desetljeća te istaknuo kako je ova međuregionalna organizacija preskočila granice različitih podjela u vrijeme prije nego što smo imali europske kohezijske instrumente. Na konferenciji je predstavljena i „Strategija alpsko jadranskog zemljopisnog područja“ te je zaključno održana rasprava predstavnika članica Saveza o smjernicama budućeg razvoja.

Služba ureda župana