U ustanovama socijalne skrbi na području Županije počinje testiranje brzim antigenskim testovima

Sukladno Odluci Ministarstva zdravstva, Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije isporučeni su brzi antigenski testovi namijenjeni ustanovama socijalne skrbi na području županije. Testovi su dostavljeni ustanovama socijalne skrbi sukladno Odluci i rasporedu dostavljenom od strane Ministarstva zdravstva.

Testiranjem će se procijeniti epidemiološka situacija u ustanovama, odnosno epidemiolozi će na taj način dobiti bolji uvid i veću kontrolu širenja zaraze koronavirusom. Cilj je što ranije otkrivanje pozitivnih osoba kako bi ih se stavilo u izolaciju, kao i njihove bliske kontakte te time spriječilo daljnje širenje zaraze.

Osim za ustanove socijalne skrbi, pristigli su i antigenski testovi namijenjeni hitnom bolničkom prijemu, pri čemu je za OB Koprivnicu stiglo 1250 testova. Projektom su tako pokrivena dva važna dijela sustava – ustanove socijalne skrbi i hitna medicina/hitni bolnički prijem, gdje će se testovi iskoristiti za ono što je najpotrebnije.

Brzi antigenski testovi koriste se za dijagnostiku  i potvrđivanje bolesti COVID-19 kod simptomatskih bolesnika s postavljenom kliničkom sumnjom na COVID-19, što se posebno preporuča u područjima s proširenom transmisijom virusa, kao i u slučaju ograničenih kapaciteta testiranja, a u cilju sprječavanja širenja epidemije bolesti COVID-19 .

Kako bi se utjecalo na smanjenje intenzivne lokalne transmisije koja je posljednjih tjedana prisutna na području županije, a time i na bolju situaciju u ustanovama socijalne i zdravstvene skrbi gdje se nalaze ranjive skupine građana, Županijski Stožer civilne zaštite i nadalje apelira na građane da se strogo pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka. Samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti intenzitet širenja zaraze koronavirusa, kao i pritisak na zdravstveni sustav, te zaštiti vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije