U tijeku su pripreme za uspostavu prihvatnog centra za zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na temu organizacije zbrinjavanja izbjeglica pogođenih ratnim zbivanjima na području Republike Ukrajine. Koordinaciji je uz članove Stožera prisustvovao i župan Darko Koren.

Članovi Stožera raspravljali su o poduzetim aktivnostima, a sve se koordinira sukladno naputcima Ravnateljstva civilne zaštite RH.

U tijeku su organizacijske pripreme za uspostavu prihvatnog centra za područje naše županije u dvorani Srednje škole Koprivnica, koja će tijekom današnjeg dana biti mobilizirana od strane Ravnateljstva CZ RH. Prihvatni centar služit će kao tranzitni prostor predviđen za privremeni prihvat izbjeglica (48 sati) na kojemu će im biti osigurana sva potrebna pomoć, hrana, higijenske potrepštine i zdravstvena zaštita. Također će im biti dostupne i usluge prevoditelja te detaljne upute gdje mogu dobiti određenu vrstu pomoći. Za zdravstvenu koordinaciju, trijažu i liječnička dežurstva bit će nadležni timovi Zavoda za javno zdravstvo KKŽ, Doma zdravlja KKŽ i Zavoda za hitnu medicinu KKŽ. Za potrebe prijevoza na raspolaganju je 30 kombi vozila županijske Vatrogasne zajednice. Daljnji smještaj izbjeglica, nakon isteka 48 sati, koordinira Ravnateljstvo CZ RH.

Policijska uprava koprivničko-križevačka nadležna je za identifikaciju i registraciju izbjeglica, što je osnova za njihov ulazak u Hrvatsku i ostvarivanje daljnjih prava, a navedene aktivnosti obavljat će se na glavnom kolodvoru u Koprivnici, za putnike koji dolaze vlakom, te na graničnom prijelazu Gola za cestovni promet. Prema podatcima PU KKŽ, jučer su 34 osobe tranzitirale kroz našu županiju, a sve su imale već ranije dogovoren smještaj izvan naše županije. Trenutno je na području naše županije registrirano 18 izbjeglica, koje se najvećim dijelom nalaze u privatnom smještaju.

U najavi je i dolazak 74 osobe iz Ukrajine, čiji će se smještaj organizirati u hotelu Picok u Đurđevcu, u koordinaciji županijskog Stožera i Ravnateljstva CZ RH.

Važno je naglasiti kako su sve sastavnice sustava civilne zaštite pripremljene na sve moguće scenarije te da djeluju koordinirano kako bi se ljudima koji su u potrebi učinkovito i brzo pružila pomoć.

Stožer je ponovno uputio apel građanima koji su već prihvatili izbjeglice u privatnom smještaju da o tome obavijeste Službu civilne zaštite Koprivnica pozivom na broj 112 kako bi se izvršila evidencija te osigurala sva potrebna pomoć.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije