U tijeku je 26. Zimska škola hrvatskog folklora

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u četvrtak 2. siječnja u Koprivnici je započela Zimska škola folklora koja je ove godine okupila 150 sudionika, stručnjaka za područje hrvatske tradicijske umjetnosti, članove  KUD-ova iz Hrvatske među kojima je i velik broj polaznika iz Udruga, članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko –križevačke županije, a tu su i predstavnici hrvatskih zajednica iz EU i svijeta, kao i predstavnici hrvatskih nacionalnih manjina iz okolnih zemalja.

Škola se po peti puta održava u Koprivničko-križevačkoj županiji, a svrha je obrazovati voditelje i članove hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Na Zimskoj školi polaznici imaju prilike učiti o plesovima, narodnim nošnjama, pjesmama i proučavati glazbala hrvatskog Panonskog područja. Sudionici tijekom deset dana uče o narodnim plesovima Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema, a  na programu su i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini.  Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnoga pisma te nošnje panonskoga područja.

Voditelj škole je poznati etnolog i polonist profesor Andrija Ivančan koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a voditelj sekcije tradicijskih glazbala je Vjekoslav Martinić. I ove godine potporu organizaciji škole pružila je i Koprivničko-križevačka županija.

Spomenimo kako na ovogodišnjoj Zimskoj školi uz domaće predstavnike sudjeluje preko 120 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i daleke Argentine, te iz raznih krajeva Hrvatske koji će stečeno znanje i umijeće pokazati na završnom svečanom koncertu u nedjelju, 12. siječnja 2020. u novouređenoj dvorani Domoljub s početkom u 20.00 sati.

Služba ureda župan