U sklopu projekta „Ruka pomoći“ 35 gerontodomaćica primilo certifikate

„Ovo je vrlo vrijedan projekt, vrlo važan za našu Županiju i siguran sam da smo ovim projektom ostali u samom vrhu jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj koja kontinuirano osigurava visoku razinu skrbi i pomoći za starije i nemoćne na svom području“

Na današnjoj press konferenciji projekta „Ruka pomoći“ predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentina Čadavec kao njegov nositelj, govorila je o provedbi samog projekta te je 35 gerontodomaćica primilo certifikate za završenu verificiranu edukaciju.

Na početku konferencije, zamjenik župana Ivan Pal pozdravio je sve okupljene te iskazao zadovoljstvo provedbom ovog projekta istaknuvši kako je od 115.582 stanovnika Koprivničko-križevačke županije, velik udio starijih od 65 godina što zapravo svjedoči kako veliki broj sugrađana ima potrebu za ovakvom vrstom pomoći.

„Ovo je vrlo vrijedan projekt, vrlo važan za našu Županiju i siguran sam da smo ovim projektom ostali u samom vrhu jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj koja kontinuirano osigurava visoku razinu skrbi i pomoći za starije i nemoćne na svom području“, naglasio je zamjenik Pal te zahvalio gerontodomaćicama na njihovom radu i ljudskosti koju pokazuju.

IMG_1700mOsim ovog projekta, zamjenik Pal dodao je kako su sredstvima Europskog socijalnog fonda financirana još dva projekta vrijednosti preko 4,3 milijuna kuna te objasnio kako se radi o projektu „Prilika za sve“ u okviru kojeg su osigurana 39 pomoćnika za 77 učenika u 21 osnovnoj i srednjoj školi kojima je Županija osnivač i o projektu „Pomozimo jedni drugima“ kojim je zaposleno 19 pomoćnika u nastavi za učenike u osnovnim školama na području Grada Križevaca.

Nositeljica projekta Valentina Čadavec istaknula je kako je 35 žena prošlo tri grupe edukacija u sklopu kojih su u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica i POROM Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja osposobljene za poslove gerontodomaćice te educirane kako započeti vlastiti posao i kako se predstaviti poslodavcu na razgovoru za posao. Čadavec je posebno naglasila kako je svih 35 gerontodomaćica uspješno završilo sve edukacije, a kako su pri tome pokazale ustrajnost, želju za učenjem i veliku motiviranost za rad.

Na kraju konferencije, zamjenik Pal, ravnateljica Birčić i predsjednica Čadavec uručili su svim polaznicama edukacija certifikate o osposobljenosti za gerontodomaćice i završenoj edukaciji „Kako započeti vlastiti posao“.

Zahvaljujući projektu, 200 starijih i nemoćnih osoba primit će pomoć u kući, a ukupna vrijednost projekta je 1.318.913,18 kuna te je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projektom su financirane i plaće iznosu od 910.000,00 kuna za 23 gerontodomaćice u razdoblju od siječnja do kraja listopada 2016. godine.

IMG_1757mKonferenciji su prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti u Županiji Željka Koluder Vlahinja sa suradnicima, ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić sa suradnicama, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus sa suradnicom, v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac sa suradnicama i voditeljica Ispostave Koprivnica Biserka Golubić, voditeljica obrazovanja u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica Ksenija Krušelj te voditeljice edukacija u sklopu osposobljavanja doktorica Željka Bakliža i sestra Ružica Evačić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Križan i njezina zamjenica Verica Šarlija te predstavnici brojnih medija.

Nositelj projekta „Ruka pomoći“ je Klub za starije osobe „Mariška“, a partneri projektu su Koprivničko-križevačka županija, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Služba ureda župana