U sklopu projekta JOLIZZ! nastavljena suradnja škola u Legradu i Zákányu

U srijedu, 25. listopada u Zákányu u Mađarskoj održana je početna konferencija projekta JOLIZZ! – Joint learning Legrad i Zákány, kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, ravnatelj Osnovne škole Legrad Dragutin Marcinjaš te predstavnici PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja.

Zamjenik Ljubić školama je poželio mnogo uspjeha, naglasivši zadovoljstvo što je dugogodišnje prijateljstvo preraslo u suradnju na obostranu korist, dok je ravnatelj Maricnjaš dodao kako će kroz projekte aktivnosti unaprijediti i obogatiti nastavu, zahvalivši domaćinima na pokrenutoj inicijativi.

Projekt je odobren u okviru INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a projektni partneri su Obrazovni centar okruga Kaposvár, podružnica Zákány – Osnovna škola Zákány, Osnovna škola Legrad i PORA. Nakon uvodnih riječi, programski menadžer iz Zajedničkog tajništva INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. András Tálos predao je Glavnom korisniku potpisan Ugovor o provedbi projekta ukupne vrijednosti 199.950,00 eura.

Trajanje projekta je 16 mjeseci, cilj mu je nastaviti i ojačati dugogodišnju suradnju škola iz Legrada i Zákánya, a osmišljen je na način da obuhvaća tri osnovne zajedničke teme: kulturu, povijest i rijeku Drava. Na osnovu tih tema organizirat će se brojne zajedničke aktivnosti: dva kulturna događaja u Legradu i Zákányu, ljetni kamp u Ortilosu, izlet brodom po rijeci Dravi, biciklistička tura, posjet dvorcu Zrinskih u Čakovcu te ostacima kule Zrinskih u Ortilosu, sportska događanja i slično. Osim zajedničkih događaja, nastavnici iz obje škole zajednički će razvijati tri pilot kurikuluma iz navedenih zajedničkih tema. PORA će u projektu sudjelovati kao stručna i tehnička pomoć te podrška u provedbi svih projektnih aktivnosti, izradit će promotivne materijale te će u posljednjem periodu provedbe organizirati trodnevnu radionicu za nastavnike OŠ Legrad na temu regionalnog razvoja i pripreme i provedbe EU projekata. Sljedeća aktivnost u projektu je zajednički posjet dvorcu Zrinskih u Čakovcu za učenike iz Legrada i Zákánya.

Nakon početne konferencije je održan i sastanak projektnih partnera na kojem su detaljno razrađene i dogovorene sve aktivnosti koje će se održati do kraja provedbe projekta.

Služba ureda župana